Efter 46 år – nu tar döttrarna över bildemonteringen

Efter 46 år i branschen lämnar Anders Jansson över Norrbottens bildemontering, NBD, till sina döttrar och sedan i slutet av september är äldsta dottern Sara Forsman vd för bolaget.

30 oktober 2019 07:00

– Vi står inför för ett generationsskifte som ska vara klart vid årsskiftet, säger Sara Forsman, 47 år.

Hon började arbeta vid pappans företag 1990 efter studentexamen vid Strömbackaskolan där hon läste ekonomi.

Sedan i september är hon vd för det företag Anders Jansson från Vilhelmina startade i ett bussgarage i Storsund 1973. 46 år senare överlämnar han det bolag som vuxit till en av Norrlands största bildemonteringar som omsatte drygt 33 miljoner kronor förra året och som ger arbete för 24 personer.

Anders Jansson är kvar i företaget som en ”senior advisor”. Men efter årsskiftet är det kvinnorna som bestämmer fullt ut.

Sara Forsman säger att affärsidén att bedriva en miljömässigt hållbar verksamhet lever vidare.

– Vi står för en sanningsenlig kvalitet. Kunderna ska veta vad de köper, säger hon.

Företaget är miljö- och kvalitetssäkrat utifrån ISO 14001:2015 och ISO 9001:2015. Nyligen fick också bildemonteringen förnyad auktorisation från länsstyrelsen och Piteå kommun om att fortsätta demontera bilar på den 29 hektar stora ytan i Storsund.

NBD hanterar drygt 2000 fordon per år, många av dem är försäkringsobjekt. En krockad fin Amazon från sent 50-tal står på en hylla upphöjd i skyn. För dyr att laga, sade försäkringsbolaget men valde ändå att betala ut 150 000 kronor till ägaren av veteranen.

2007 tog staten bort den skrotningspremie som gjorde att både demonteringsföretagen och bilägarna fick ersättning för att lämna bilen till skroten. Resultatet blev att det beräknas finnas drygt 300 000 bilar i naturen.

– Jag tror inte att skrotningspremien kommer tillbaka. Men vi i branschen driver att den så kallade vägtrafikregisteravgiften på 65 kronor höjs för att sedan använda de pengarna för att lämna ersättning så att bilarna hamnar hos demonteringarna, säger NBD:s vd.

Just nu ligger ärendet i långbänk hos regeringen.

Sara Forsman visar den omfattande processen med att demontera en bil.

– Den kommer hit via vårt transportföretag eller när andra lämnar in bilar. Vi kontrollerar att det är rätt bil, fotograferar den, tömmer den på oljor och vätskor, demonterar delar som registreras i vårt datasystem. Sedan kommer Stena eller Kuusakoski med en mobil press som pressar karossen och efter det skickas materialet vidare till metallåtervinning.

Hon visar det omfattande lagret i Storsund, med hyllor som rymmer mer än 100 000 delar som sedan säljs vidare.

Norrbottens bildemontering

Ägare: Anders Jansson samt döttrarna Sara (vd), Elisabeth, Johanna, Stina och Kajsa Berglund.

Omsättning 2018: 33,1 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto 2018: 69 000 kronor.

Vinstmarginal: 0,47 procent.

Kassalikviditet: 151, 21 procent.

Soliditet: 58,87 procent.

Anställda: 24.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Norin, Piteå-Tidningen