Dyrare att köpa bostad före visningen

Många vill köpa en bostad före visning, i tron om att de kommer billigare undan. Men det är precis tvärtom, visar nya siffror från Booli.

20 september 2019 14:05

Det är bostadssajten Booli som har jämfört hur stor skillnaden är mellan värderingen och slutpriset på en bostad, beroende på om bostaden har sålts på förhand eller efter visningen.

– Många vill köpa innan visning för att de tror att de ska komma billigare undan om de förekommer andra spekulanter. De här siffrorna bevisar motsatsen – det är oftast dyrare att köpa innan visning, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Siffrorna baseras på statistik från 24 849 lägenhetsförsäljningar under perioden 2018-06-01 till 2019-06-01 som haft en utsatt visningstid, en värdering på Booli och ett slutpris.

Köpare till bostäder som säljs före den publika visningen betalar i snitt över 100 000 kronor mer i Stockholms kommun. Snittet för landet ligger på 64 000 kronor.

– För den som köper innan visning finns det en möjlighet att göra en bra affär, men i de allra flesta fall kommer du betala ett högre pris än om du hade köpt efter budgivning. Som köpare gäller det att vara väl informerad om värdet på bostaden för att kunna göra en bra affär, säger Matilda Adelborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg