Marcus Östling är son till Bo Östling som ägt och drivit butiken i 40 års tid. För en månad sedan gick Bo Östling bort, därför väljer nu sonen Marcus att sälja ut möblerna innan han beslutar sig för nästa steg.

– Butiken har funnits med mig hela livet och jag har varit där sedan jag var nyfödd. Jag har monterat möbler och hjälpt till att bära, berättar Marcus Östling.

Bo Östling blev 73 år gammal och drev butiken in i det sista.

– Det blev en stor del av hans liv såklart. Främst de sociala kontakterna där han träffade sina kunder. Pappa hade bra ekonomi på äldre dar, så han gjorde det inte för pengarna de sista åren. Det blev en social grej där Svebo blev en liten mötespunkt för andra gubbar som pensionerat sig. De träffades där.

Varför valde han att driva butiken på Hällbruksgatan i alla år?

– Jag minns att det fördes diskussioner om att flytta butiken mot vart Willys är i stan, där Röda Korset är i dag. Men jag är inte helt säker på att det var exakt den lokalen. Det fanns ritningar för hur det skulle se ut, men han valde till slut att stanna på Hällbruks. Det har alltid varit bra för honom där med låga kostnader. Han ägde själva bostadsrätten och det var en väldigt modest hyra för att vara en möbelbutik. Det är svårt att ha de kostnaderna någon annanstans.

Vad händer med butiken nu?

– Ärligt talat, vi har inte helt bestämt hur vi ska göra. För det här är väldigt nytt. Pappa dog för en månad sedan och vi gravsatte honom i tisdags. Det finns planer på att driva det vidare i egen regi på något sätt. Då blir det inte jag personligen som gör det, säger Marcus Östling som annars jobbar som finansiell rådgivare.

– Men det här är inget vi vet. Vi har utförsäljning och så ser vi vad framtiden visar. Det hade varit roligt om någon annan driver vidare butiken i pappas minne och anda. Men att det finns ett modernare tänk och utbud än det som har varit, säger Marcus Östling.