Totalt sex deltidsanställda och två chefer förlorar sina jobb i Toys r us butik i Luleå i och med konkursen.

Den 28 december meddelade företaget Top toys att de hade begärts i konkurs. De ligger bakom leksakskedjorna BR Leksaker och Toys r us i Norden och hade länge dragits med en dålig försäljning. Sedan november 2007 har butiken Toys r us funnits på Storheden i Luleå. Efter konkursbeskedet i mellandagarna skulle Luleå-butiken stänga den 31 december för att kunder skulle hinna byta sina inköpta julklappar. Men nu håller butiken öppet som vanligt.

– Förra veckan fick vi besked om att vi skulle öppna igen. Just nu vet vi ingenting om hur länge vi kommer att ha öppet, det är dag för dag nu. Det beror mycket på ifall vi blir uppköpta eller inte också, säger biträdande butikschefen Charlotte Forsberg.

Just nu kan Toys r us ta emot varor som är köpta från 30 november och framåt, varor som man kan byta mot andra varor. Om det däremot handlar om att lämna tillbaka varor och få pengar tillbaka ska kunden kontakta konkursförvaltaren.

Hur har reaktionen varit bland kunderna?

– Många tycker att det är jättetråkigt, särskilt barnen tycker att det är jättetråkigt att vi ska stänga. Sedan är det klart att vissa har varit arga ifall varor inte har gått att byta men de flesta har varit förstående.

Butiken är cirka 3000 kvadratmeter stor med tillhörande lager. Just nu är den inte öppen för utförsäljning och har inte några reor.

– Den informationen kommer att gå ut när och om vi kommer att ha en utförsäljning, det är konkursförvaltningen som bestämmer det.

Hur reagerade personalen på konkursbeslutet?

– Vi har varit under rekonstruktion och har vetat om att det har varit osäkert. Men det är klart att personalen blev jätteledsna, de förlorar ju sina jobb.

Någon information om ett eventuellt uppköp av butiken finns inte i nuläget.

– Sånt styrs väldigt högt upp, det är ingenting som vi vet om just nu.

Under åren har butiken arbetat mycket för att skapa leklust och försökt skapa möjligheter för barnen att leka i butiken.

– Vi har jobbat mycket med att barnen ska komma hit och leka och visst är det tråkigt nu. Det finns ingenting som liknar detta i Luleå, säger Charlotte Forsberg och forsätter.

– Jag hade senast i dag ett barn här som undrade varför vi skulle stänga, de förstår ju som inte riktigt vad som händer.