Två unga besökare på gården i Stråkanäs går runt i en av hagarna och försöker leda getter.

– Lite svårt är det, säger Oliver Sundström.

Han och hans syster har snabbt insett att getterna gör lite som de vill. De drar envist när de vill i en viss riktning – och de klättrar.

Artikelbild

| Getterna har absolut inget horn i sidan till varandra. De stångas bara lite vänskapligt.

– Getter älskar parkour. Ibland använder de barnen som språngbrädor, säger Sara Beckman, sekreterare i 4H-föreningen.

På gården rör sig också kor och får, bland annat baggen Gubben. Det finns också höns och Mellerudskaniner som just fått ungar, små som möss.

I en hage står oxen Nicke, fyra år.

– Han är nyfiken på allt. Vi tränar honom för handikappridning. Alla ska kunna komma hit på samma premisser, säger Sara Beckman.

Artikelbild

| Gården Ponderosa ligger alldeles vid den hårt trafikerade E4:an, men synen av Sara Beckman med djuren i hagen ger ändå en stark känsla av stilla, genuint lantliv.

– Jag upplever att han förstår att han måste vara försiktig, säger Josefin Andersson, som också ingår i styrelsen för Kalix 4H-förening.

Det är föreningen som driver gården cirka en halvmil väster om Kalix.

Artikelbild

| På djurgården Ponderosa i Kalix samsas människor med djuren på ett sympatiskt sätt, som här fr v Agnes Sundström, Sara Beckman och Josefin Andersson.

4H står för Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa. Mottot för verksamheten är ”Lära genom att göra”. Visionen är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerande och ansvarstagande människor med respekt för sin omvärld. Det ska ske genom samspel med människor och natur, så att de unga lär sig uppskatta mångfald och varje arts och individs värde för helheten.

På den hårt trafikerade E4:an alldeles intill sveper bilar förbi i hög fart, som rullande moment över en stressad nutid.

Artikelbild

| På Ponderosa finns det också kaniner.

Inne på Ponderosaområdet är känslan en annan. Djuren betar lugnt i hagarna. På gårdsplanen vandrar en och annan besökare. Allt andas aktivitet i stillhet.

– Det blir mer och mer intressant att komma hit. Det är så många barn som saknar kunskap om djuren, säger Josefin Andersson.

Artikelbild

| Oliver Sundström inser att det inte är så lätt att få en envis get att gå genom en slalombana.

Ponderosa har funnits ända sedan 1970 och har namnet efter familjefarmen i 1960-talets tv-serie om Bröderna Cartwright. Några av byggnaderna har sett bättre dagar, men platsen ligger vackert i sluttningen ner mot Kalixälvens stilla strömmande vatten.

På gården ordnar de regelbundet olika läger. Det handlar till exempel om djurskötsel, odling och hantverk. De ansvariga organiserar också matlagning och andra aktiviteter.

Artikelbild

| Agnes Sundström konstaterar att get och hönor kommer bra överens.

Under sommaren är många aktiviteter gratis. Turistande barnfamiljer kommer ofta på besök.

– Vi satsar på att de unga ska få göra många olika saker, säger Andersson.

Artikelbild

| Också en höna tycker om att ge sig ut på promenad.

Varje år får några ungdomar sommarjobb på gården. De får då bland annat lära sig stängsla, odla med kretsloppstänkande och sköta djuren.

– Det är jättekul. Jag tycker om djur, säger Moa Sandin, som just gått ut nian och verkligen uppskattar sitt feriejobb.