Iglootel är ett avslutat kapitel i Arjeplog. Brist på boende är orsaken till att Iglootel nu flyttar sin verksamhet efter fem år för att bygga på ny ort inför nästa vinter – och den nya orten blir Piteå.

Pite havsbad tar över uppbyggandet av snöhotellet och hotellchef Ida Åhman och vd Kristofer Lundström ser det som ett startskott för en växande vinterturism i regionen.

– Det här är en revolutionerande utveckling för Pite havsbad och en stor marknadssatsning för vår del. Vi tar ett tydligt steg mot en vinteranläggning och gästerna kommer ju för att uppleva det arktiska klimatet, säger Kristofer Lundström.

Iglootel ska ha ungefär samma utformning som i Arjeplog. Byggnaden blir styvt 1 000 kvadratmeter med tio övernattningsigloos. Den kommer att byggas upp med konstsnö nere vid Pite havsbads spa nära vattnet.

– Det här passar som hand i handsken för vår del. Och vi har en infrastruktur som passar för året runt-anläggning. Stort spa, äventyrsbad, lekland och en fullgod vinter.

Han tror också att Iglootel blir väldigt slagkraftigt för en lokal marknad, men även Stockholm. Tillgängligheten är större i Piteå än i Arjeplog. Samarbetspartner blir som i Arjeplog Fly car som flyger turister från fyra tyska städer.

När ska det byggas upp?

– I november-december byggs det och öppnar kanske i mitten av januari. Förhoppningsvis kan vi sälja paket under nyår under byggnationen där man kan se konstnärer som skulpterar, säger Kristofer Lundström.