I slutet av maj samlas delar av världens bästa föreläsare för att inspirera Norrbotten in i framtiden.

Startskottet för eventet går i Kalix och pågår under 1,5 dag med halvdag 30 maj och heldag den 31 maj.

– Under första dagen ska deltagarna få jobba i workshops och testa på fyra olika stationer, säger Conny Hedman, vd Arctic Innovation Forum.

– Vi vill sprida innovation och design thinking i länet. Vår svenska regering har ett manifest på 4.0 för innovation, men just det här är väldigt nytt i Sverige. Det har tillämpats i andra delar av världen i 20 år och det är dags för oss att komma igång.

Vad handlar det om?

– Att förstå sin kund och att det blir en del av det vardagliga arbetet.

Varför gör ni det här?

– Det är otroligt viktigt för både Kalix och Norrbotten att jobba aktivt med de här frågorna. Det sker digitaliseringar, men ingen har riktigt de rätta verktygen för att komma framåt. Vi behöver jobba med de här sakerna på ett organiserat sätt, säger Conny Hedman.

Här är ett par av de internationella föreläsarna:

* Robert Alan Black: har deltagit på över 150 kreativa konferenser. Han hjälper till att berätta en historia. Exempelvis varför folk vill bo i Kalix och fördelarna med det.

* Chris Butch: inspirerar unga och den nya generationen som växer upp i dag. Hur vi bygger upp en kultur och ett samhälle, som de kan vara kreativa i.

* Tracey Bryan: pratar om utbildning och varför den måste förändras i framtiden.

Vad är målsättningen på antalet deltagare?

– Jag hoppas att vi fyller Folkets hus som tar 280 personer, men vi är också ödmjuka och det är första gången vi kör det här. Vi har också sagt att det nödvändigtvis inte behöver vara i Kalix nästa gång utan att vi använder oss av hela Norrbotten.

Vilka intressenter har ni hittills?

– Förutom deltagare från Norrbotten har vi även intresse från Finland och delar av Europa.