Diplomet delades ut till PDOL för det aktiva mångfaldsarbetet. Festivalarrangörens tydliga ställningstagande mot sexuellt ofredande och hatbrott har väckt uppmärksamhet även utanför länet. Genom projektet "Vi tar ställning mot sexuellt ofredande och hatbrott" engagerade arrangören festivalbesökarna att ta ställning och tillsammans jobba för en säkrare festival.

Mångfaldsdiplomet delades ut under morgonens företagsfrukost i Piteå.

– Det känns helt fantastiskt att få ett kvitto på det arbete vi lagt ner, säger Fredrik Nilsson.

Artikelbild

| Pdol-generalen Fredrik Nilsson.

Juryns motivering lyder:

”Under de senaste åren har sexuella ofredande, våldtäkter och hatbrott uppmärksammats under festivaler på sociala medier. För PDOL spelar det stor roll att alla ska känna sig sedda och trygga till att kunna säga ifrån och hjälpa varandra tillsammans mot sexuella trakasserier och rasism som inte ska få förekomma under en festival.

PDOL är en festival som bland annat speglar sommar i Piteå för många och att vi alla ska dela glädje och positiva upplevelser med varandra.

PDOL tar ställning och visar att vi tillsammans arbetar mot en säkrare festival för alla våra besökare. Siffror över noll vad gällande sexuella övergrepp och hatbrott ska inte finnas under festival eller i Piteå.

PDOL skapar tankar hos besökarna på festivalen vilka uppmanas att ta ställning och sprida budskapen. Man menar att arbetet mot sexuella trakasserier och rasism ska pågå 365 dagar om året.”