Cora odlar mikrogrönsaker i sin container

Egenföretagaren Cora Karlsson levererar mikrogrönsaker från sin containerodling till flera restauranger i Norrbotten. "Det har varit både roligt och intressant att sälja in till restauranger", säger hon till Norrbottens Affärer.

9 juni 2019 07:00

Hennes containerodling är ett resultat av ett projekt som hon drivit under ett par år.

– Det arktiska växthuset var en av flera hållbarhetsaktiviteter och har haft syftet att undersöka om man kan vara bonde och livsmedelsproducent i Gällivare året runt, säger hon.

Odlingen i containern kräver daglig skötsel och även om hon inte har några anställda i dagsläget får hon hjälp av sina nära och kära att odla mikrogrönsakerna.

– Det är bland annat vanlig krasse och rädisa. Vi behöver bli fler som producerar livsmedel i Norrbotten och genom att producera och äta lokalt minskar vi ofta klimatpåverkan radikalt, menar hon.

Hon upplever att norrbottningarna blivit mer medvetna och gör fler hållbara val i dag än tidigare.

– För tjugo år sedan när dessa frågor väcktes i mig var jag verkligen en udda fågel. Nu är jag inte unik med mitt sätt och agerande, vilket känns oerhört bra, säger Cora Karlsson.

I dag levererar hon närodlade mikrogrönsaker från sin container till kunder på fyra orter i Norrbotten.

– Min ambition är att bygga en nära relation med kunderna för att förstå vad de vill ha och vad de gillar. Det är viktigt att jobba ihop för att det ska bli rätt. Mikrogrönsakerna tillför färg, form och smak till rätterna. Sedan är de ju även fullproppade med nyttigheter.

I dag jobbar Cora Karlsson halvtid med sin containerodling och berättar att arbetsinsatserna varierar från dag till dag.

– Intensivast är de dagar vi förbereder för leverans och sår nytt. Då blir det många timmar i växthuset. Leveransen tar också mycket tid, men det är alltid roligt och givande när vi möter kunderna.

– Jag vill förändra samhället och regionen som vi bor i. Det känns kanon att driva en verksamhet som ökar det lokala utbudet och minskar importen från Holland. Min verksamhet generar inte avfall som andra förpackade mikrogrönsaker på marknaden.

Cora Karlsson

Ålder: 40 år.

Bor: I Gällivare och Tjautjas.

Familj: Sonen Vidar, 8, och sambon Anders,43.

Intressen: Driva utvecklingsfrågor, träna, läsa och mat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi