Bytte yrke – nu satsar hon på drömmen

Efter ett par år som sjuksköterska byter Elina Westher spår. ”Inom tre år hoppas jag att jag rattar en timmerbil”, säger hon.

8 mars 2019 10:57

Under den gångna veckan har Elina Westher, 24 år, från Skövde, åkt med Jonas Eklund vid Eklunds åkeri som hämtar timmer i skogarna i Norrbotten. På torsdagen rullade ekipaget in till Stenvallsägda Lövholmens sågverk för att lossa 54 ton timmer. Hela ekipaget väger 74 ton.

– Den här veckan har varit rolig och lärorik, säger Elina Westher.

– Det har varit kul att ha henne med, säger Jonas Eklund.

Han ser en framtida timmerkörare hos passageraren i hytten. Bakgrunden till att hon hamnade i Eklunds lastbilshytt är att hon var hon en av fyra vinnare i en tävling där priset var en veckas praktik hos ett åkeri för att lära sig den branschen. Bakom tävlingen stod Transportfackens yrkes och arbetsmiljönämnd (TYA) som hade en kampanj i höstas benämnd ”Du behövs”.

– Av ren slump läste jag om tävlingen på Facebook och anmälde mig, säger Elina Westher.

Redan under tiden hon läste till sjuksköterska växte lusten att börja köra lastbil.

– Jag tänkte på det redan efter ett och ett halvt års studier, men jag fullföljde utbildningen. Just nu arbetar jag som sjuksköterska i Tibro. Jag trivs med det, men jag älskar att köra bil och vill verkligen börja köra lastbil, säger Elina Westher.

Hon avslöjar att hemma i garaget i Skövde har hon en bruksbil, och en Volvo Amazon 1969. Dessutom en Chevrolet Impala cab från 1963 som hon cruisar med under sommaren. Nu förbereder hon sig för att köra tyngre fordon, och helst vill hon köra skogstransporter nära hemtrakterna.

– Går det som tänkt söker jag in på någon komvux-utbildning. Jag hoppas att kunna köra timmerbil inom tre år, säger 24-åringen.

Dick Sundberg i Luleå är regional projektledare för TYA. Han säger att inom en tioårsperiod behövs minst 50 000 nya lastbilsförare i Sverige.

– Vi räknar med att det krävs ett tillflöde av 7 000 förare per år. Under första halvåret i år behövs 3 650 stycken.

I Norrbotten är behovet under första halvåret 316 förare.

Dick Sundberg säger att en orsak till bristen är för få utbildningsplatser.

– Inför förra hösten sökte 4 100 personer i Sverige transportutbildning. 1 867 togs in. Ungdomar vill utbilda sig men det finns för få platser, säger han.

Trots bristen tycker han ändå att det går åt rätt håll. En del kommuner har förstått vikten av att öka antalet platser och i Piteå är samtliga platser inom fordonsutbildningen fullbelagda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Norin/PT