Byggföretaget satsar på ny mark

Lundqvist Trävaru AB vill bygga en ny fabrik då lokalerna i Öjebyn sätter stopp för fortsatt expansion.

5 februari 2018 15:05

Haraholmen har hela tiden varit ett hett alternativ och genom att bilda ett gemensamt fastighetsbolag med Piteå näringsfastigheter blir etableringen på Grängestomten nu möjlig.

– Samarbetet är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta växa. Vi måste ha större ytor och Haraholmen är det absolut bästa alternativet. Det är jätteroligt att kommunen och PNF vill utveckla området, säger Jens Lundqvist, vice vd på Lundqvist trävaru AB, till Piteå-Tidningen.

Det gemensamma fastighetsbolaget har godkänts i kommunstyrelsen, men måste också fastställas av kommunfullmäktige i februari. Upplägget går ut på att Lundqvist trävaru AB köper 49 procent av aktierna i PNF:s dotterbolag NBA energi och miljöutveckling AB. PNF tillför i sin tur 12,4 miljoner kronor till bolaget för att delfinansiera fabrikslokalen på 3 500 kvadratmeter som uppförs på en 40 000 kvadratmeter stor tomt.

– Det är tufft att både kunna expandera i den takt man vill och samtidigt bygga en fastighet. Om vi genom att starta ett bolag tillsammans kan möjliggöra för expansionen är det jättebra, säger Nina Sjömark, marknadschef på PNF till PT.

Hon understryker dock att det inte rör sig om något företagsstöd.

– Det är en kommersiell affärsuppgörelse där Lundqvists betalar en marknadsmässig hyra för lokalen, säger Nina Sjömark.

Det gemensamma fastighetsbolaget ska byta namn till Trähallen AB och ett långvarigt hyresavtal på minst 15 år ska upprättas med Lundqvists trävaru AB. PNF kommer initialt att stå för administration och vd-tjänster i det nya bolaget och så länge PNF har aktiemajoritet kan bolaget låna på samma villkor som övriga kommunkoncernen. Det ska dock finnas möjlighet för Lundqvist trävaru AB att efter fem år förvärva ytterligare aktier i Trähallen AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Gustafsson