Butiken med kunden i fokus

Med ett hjärta för den lokala handeln och unika produkter firar nu Nina Eriksson och Marlene Rönnquist fyra år som butiksägare av Eriksson och Rönnquist.

9 juni 2019 15:00

Nu har det gått fyra år sedan drömmen om en egen butik blev verklighet och butiken Eriksson och Rönnquist växte fram. I dag driver Nina Eriksson och Marlene Rönnquist en välbesökt butik i Gällivare där kläder, ätbara delikatesser och heminredning står i fokus.

– Vi vill hitta produkter som är unika och försöker att ha en lokal prägel på de sakerna som vi har. Vi försöker att hitta det som har anknytning till Gällivare eller Lappland och får många tips från kunderna när det gäller saker från lokala producenter som de tycker att vi ska ha i butiken, säger Nina Eriksson.

De har försökt att skapa en mysig känsla i butiken och till exempel inrett med en soffa och en kaffemaskin för att skapa ett trevligt besök för kunderna.

– Där det egentligen kanske skulle vara bästa exponeringsyta i butiken har vi satt en soffa. Vi kände att vi ville ha en yta där vi kunde slå oss ned med kunderna och sitta och prata med de som vill. Det har vi haft ända sedan början och kunderna uppskattar det, säger Nina Eriksson.

Tanken har hela tiden varit att utbudet inte ska likna någon annan butiks och de har haft som ledord att inte ha samma utbud som någon annan.

– Vi vill kunna bredda utbudet och ha fler varor att välja på. Det har varit jätteviktigt för oss. Vi tar inte heller in så mycket av samma grej. Om vi tänker kläder så brukar det vara så att man tar in en omgång men sedan tar vi inte hem det igen om det inte är basplagg. Det är för att man inte ska sitta på middag och ha samma blus på sig om bordsgrannen för Gällivare är ganska litet, säger Nina Eriksson.

Under det senaste året så har fler och fler personer börjat handla mer lokalt och det är något som de har märkt av i butiken.

–  Under förra julen till exempel så var det många kunder som berättade att de köpte alla sina julklappar i Gällivare och det tycker inte jag att jag hade hört förut. Sedan upplevde jag även att folk köpte färre men bättre grejer till varandra. Det känns som att folk är mer genomtänkta när de handlar nu, säger Nina Eriksson och Marlene Rönnquist håller med:

–  Det känns som att kunderna blir mer medvetna när det gäller hållbar shopping. Det märks också av bland leverantörerna för det kommer mer och mer ekologiska varor och det finns ett större miljötänk från våra leverantörer också.

Hur är det att driva butik i Gällivare?

– Det är roligt. Jag tycker att vi har jättebra kunder och vi har ett bra samarbete med andra handlare där vi försöker att hitta på saker tillsammans. Sedan är det klart att samhällsomvandligen har påverkat handeln men jag tror att det kommer att bli väldigt bra när vi kommer ut på andra sidan. Jag tror att det kommer att bidra till att det blir ännu mer folk i rörelse på stan, säger Nina Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!