Norrbottens kommuner arbetar aktivt med att öka inflyttningen till länet och att attrahera och behålla kompetens. Visst är det då olyckligt att det råder bostadsbrist i sju av länets fjorton kommuner och att studenter hoppar av universitetsutbildningar av en sådan simpel anledning som att de inte hittar en bostad. Kommunerna bedömer själva att bristen kommer att bestå även om tre år.

Den uppenbara lösningen är naturligtvis att bygga nya bostäder. Det är också något som sker på många håll i länet. Att bygga bostäder tar dock tid och så länge inflyttningen är större än antalet nybyggda bostäder kommer byggandet bara att bli en del av lösningen.

Om du läser denna krönika hemma vid frukostbordet kanske du vill lyfta blicken och se över de kvadratmeter du har runtomkring dig. Du trivs bra i ditt boende, men med tiden har behoven förändrats och i ärlighetens namn är det mest när du dammsuger som du är inne i det där andra (och tredje? och fjärde?) sovrummet. Måhända har tonårsbarnen lämnat boet för nya äventyr eller så blev det aldrig något med den där ateljén/verkstaden/hemmagymmet i gårdshuset?

En granne nämnde nyligen att han gärna skulle hyra ut ett rum, men att han hade avstått på grund av det så kallade besittningsskyddet som han hade hört att hyresgästen får genom lag och som innebär att han inte skulle kunna be hyresgästen flytta om denne väl klivit över tröskeln.

Varken jag eller grannen är den första att komma på tanken att vi skulle kunna nyttja befintliga bostäder på ett bättre sätt för att tillgodose fler människors behov av en bostad. Sedan några år tillbaka finns nämligen en särskild lag som rör just uthyrning av den egna bostaden. Lagen tillkom i syfte att förenkla för dig som vill hyra ut ett rum, gårdshus eller liknande. Enligt lagen finns exempelvis ingen rätt för hyresgästen att få kontraktet förlängt om du vill avsluta hyresförhållandet. Även de ekonomiska incitamenten att hyra ut ditt boende finns genom att hyresintäkterna är skattefria i viss mån.

Installera ett pentry eller ta upp en ny dörr och vips kommer du ha ett utrymme som kan berika plånboken och en gäst som kan berika socialt, för att inte tala om de samhälleliga vinster vi alla skulle få i form av att generationer blandas i tidigare homogena områden och att studenter och nysvenskar lättare integreras och blir en del av sin nya stad. På köpet får du ett rum mindre att dammsuga när helgen kommer.