Bergfors om Maxresan: "Vi fortsätter växa"

Framgångssagan Max Burgers verkar aldrig ta slut. I en exklusiv intervju med Norrbottens Affärer berättar ­företagets koncernchef och vd ­Richard Bergfors om Norrbottens betydelse för burgarkedjan, framtidsplanerna och hur han ser på sig själv som ledare.

28 april 2019 18:00
Vad har du på gång just nu?

– Det händer mycket. Vi fortsätter att växa och har nyligen beslutat att vi ska växa ännu mer och ännu snabbare. Vi siktar på att passera tio miljarder i omsättning inom tio år. Det kommer vi göra med expansion i Sverige och framför allt utanför Sverige.

Hur ser ni på framtida satsningar utomlands?

– I dag finns vi i Sverige, Norge, Danmark, Polen och Egypten. Vi planerar att växa kraftigt på alla de marknaderna framgent. Sedan kommer vi säkert satsa på fler marknader, men inget är bestämt. På de marknader vi redan finns kan vi växa med hundratals restauranger. Vi ser en jättestor potential i att gräva där vi redan står. Sedan hoppas vi kunna finnas i ännu fler länder i framtiden.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

– Det typiska är att det inte finns nån typisk arbetsdag. Det är få dagar som ser likadana ut som de andra. Antingen går jag till kontoret här i Stockholm där jag har olika möten. Eller så är jag på resande fot och besöker våra restauranger. Jag tittar på nya potentiella lägen för restauranger och besöker samarbetspartners.

Hur är det att vara koncernchef och vd för Max?

– Det är fantastiskt kul. Det är otroligt mycket att göra och kan vara stressigt för det mesta. Därför känns det som att tiden aldrig räcker till. Samtidigt är det här det roligaste jag vet.

Vilka är dina styrkor som ledare?

– Jag är väldigt disciplinerad, tävlingsinriktad och positiv. Jag jobbar väldigt hårt hela tiden och ger mig aldrig. Att misslyckas finns inte för mig. Vi ska uppnå de mål som vi har satt upp. Samtidigt som jag hela tiden har en positiv grundinställning tittar jag sällan bakåt, utan försöker hålla blicken framåt. Gör man fel är det fine, det viktiga är att lära sig av det och sedan marschera framåt.

Har du haft någon förebild under karriären?

– Mina föräldrar som startade Max är mina förebilder. De har skapat det här fantastiska konceptet och jag har alltid använt dem som bollplank. Nu är min far arbetande styrelseordförande och min chef, så vi har väldigt nära kontakt i olika frågor. Jag beundrar min pappa som sedan han startade Max alltid velat hjälpa andra som haft det svårare. För mer än tio år sedan startade vi Rättvis Fördelning, en stiftelse som äger en del av Max bolag dit vi avsätter mellan sju till tio procent av Max årliga vinst för olika välgörande ändamål. Sedan 2006 har vi skänkt över 300 miljoner kronor, och det är pappa Curt som ligger bakom initiativet och arbetet med stiftelsen.

Vad äter du själv på Max?

– Allt. Jag älskar hamburgare och har gjort det sedan jag föddes. Jag äter burgare varje dag och senast i dag åt jag en Frisco. Men jag äter inte bara på Max utan hamburgare över hela världen. Jag har ett eget Instagramkonto som heter Burgerspotting med 60 000 följare. Där skriver jag och betygsätter burgare från alla möjliga ställen. Men på Max har jag ingen omedelbar favorit. Jag gillar allt som vi säljer och tycker mycket om burgare som vi inte har släppt och som är under utveckling.

Hur tar fram ni nya burgare?

– Vi satsar väldigt mycket pengar och tid på det. Vi har kockar som är ansvariga för innovation och utveckling. Sedan har vi ett helt produktråd som består av personer både i och utanför företaget som kommer med synpunkter. Jag, min bror och pappa är väldigt involverade i arbetet. Alla i familjen är väldigt matintresserade och hämtar inspiration från resor.

Vart hittar du din energi i livet?

– Jag har en otroligt hög energinivå så det går i 110 hela tiden. Nu är jag dessutom småbarnsförälder med en tio månaders bebis och en treårig dotter. För mig räcker det att komma hem och se på dem, genom dem får jag både glädje och energi.

Vad har Max betytt för Norrbotten och människorna här, tror du?

– Det är svårt att säga vad det betytt för andra. Men för oss betyder det allt. Det är där företaget grundades och mina föräldrar är därifrån. Mina mor och farföräldrar är därifrån. Jag och min bror är födda där. Vi har släktforskat och det visade sig att så långt bak man kan se är vi från Norrbotten. Vi är någon typ av urnorrbottningar. Den miljön och kulturen har bidragit till Max framgångar. Det sitter i väggarna och är något som vi känner en väldigt stor stolthet kring. Jag hoppas att norrbottningarna känner en stolthet kring Max och att det kommer från Norrbotten.

Det pågår diskussioner, är Max från Gällivare eller Luleå?

– Max är från Gällivare. Det var där vi öppnade för 51 år sedan. Även om vi inte finns kvar där så är det vårt ursprung.

Vi vet att många hoppas, kommer det ett Max till Gällivare?

– Vi hade en tillfällig restaurang där förra sommaren när vi firade 50 år. Det var fantastiskt kul att vara där uppe. Det var galet mycket folk, mer än vi någonsin hade hoppats på. Det är lockande så det är inget som jag varken kan bekräfta eller dementera. Vi har inget planerat i närtid, men jag utesluter det inte.

Richard Bergfors

Ålder: 43 år.

Bor: Centrala Stockholm.

Familj: Blivande fru och två barn.

Yrke: Koncernchef och vd på Max burgers.

Intressen: Stora intresset är mat, skidåkning.

Äter helst: "Given fråga. Det är inget skämt. Hamburgare är utan tvekan min favoritmat".

Dricker helst: Vatten eller rödvin.

Bil: "Lexus hybrid som mest samlar damm. Jag går för det mesta".

Ser på: Nyheter, olika serier.

Läser: Mycket om mat från hela världen, deckare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi