Bärsvinnet kan bli smink

Bären är mosade, juicen är paketerad och bärskalet ska nu slängas. Men innan det händer kommer forskarna in, som ska undersöka om skräpet kan användas till produktion av bland annat kosmetik och tandvård.

9 juli 2018 13:53

Runt bär som lingon, blåbär och hjortron finns ett skyddande lager vax. Det vaxlagret tror forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU) att man kan använda istället för att slänga.

– Det finns gott om vilda bär på Nordkalotten men för närvarande tas mycket litet av vaxet tillvara. När juicer och andra produkter tillverkas blir vaxet en restprodukt som i nuläget går till spillo. Vi vill i stället ta tillvara på bärvaxet och öka värdet av råvaran för bärindustrin, säger Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan LTU, finska Uleåborgs universitet och Oulu UAS samt norska forskningsinstitutet NIBIO. Deras totala budget är en miljon euro.

– Vi vill visa på potentialen för bärvax. Dess unika egenskaper kan användas för nya nischade produkter. Bärvax kan till exempel ge kosmetiska produkter fördelar som skydd mot UV-strålning och antibakteriella egenskaper, säger Roberts Joffe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Borg