Avslöjar: Här ska världens största surströmmingsfest hållas i sommar

Pite havsbad avslutar sommarsäsongen med ett storbraka surströmmingskalas. Den som inte gillar surströmming får äta den lokala delikatessen i stället.

14 februari 2019 11:21

Det stora dragplåstret denna säsong på Pite Havsbad blir Gyllene tiders konsert 24 juli. Havsbadet har även knutit upp The Hives som ska spela på midsommardagen 22 juni.

Nu utmanas de av ett annat evenemang som havsbadet ska locka folket.

– 17 augusti ska vi skapa världens största surströmmingskalas, säger Ulf Lindgren, Kallaxsurströmmingens starke man, som är den som styr upp detta tillsammans med Pite Havsbad.

– Tanken är att det ska bli årligt återkommande, fortsätter han.

Surströmmingskalaset blir sommaravslutning på Pite havsbad. Kalaset kommer vädersäkras och hålls därför i Rivierahallen där det blir långbord.

– Målet är att det ska komma 1200 personer, säger Ida Åhman, hotellchef.

Utöver de sura fiskarna kommer besökarna även bjudas på underhållning, vilka det blir är inte klart i dagsläget. Stefan Sauk är klar som konferencier.

– Jag har aldrig ätit surströmming men måste ju göra det nu. Jag bävar lite för det, säger Ida Åhman och skrattar.

Avslutningen kallas för "Det stora kalaset" och lär rimligen bli det största surströmmingskalaset som någonsin hållits. Den karaktäristiska doften kommer ligga tät över havsbadet. Surströmmingen är en vattendelare men även om man inte gillar fisken går det ändå att komma, den lokala delikatessen kommer nämligen finnas som ett lindrigare alternativ.

– Den som inte äter surströmming får äta palt, säger Ulf Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Appelgren