Årets företagare är ett pris som sedan 1985 delats ut på lokal och regional nivå av organisationen Företagarna. Sedan 2007 koras även Årets Företagare i Sverige.

– Det här känns enormt stort och smickrande att få det här priset. Jätteroligt, säger Mattias Hansén.

Han fick ta emot priset till stående ovationer.

Artikelbild

Mattias Hansén, Hansén Bil & Maskin.

– Det var verkligen inte väntat. Och att jag skulle få två priser i kväll hade jag aldrig vågat drömma om.

Priset är ett nationellt pris, vinnaren nomineras automatiskt till en regionsfinal och vinnare där ifrån går till den nationella finalen med prisutdelning i Stockholm.

Mattias Hansén köpte sin första grävare 2005 och sedan har det gått spikrakt uppåt.

– Rent siffermässigt har vi gjort en resa över det normala. Vi omsätter 140–150 miljoner kronor per år och hade den senaste högsäsongen, som varar från maj till november ,107 anställda i företaget. Nu är det lite lågsäsong i och med att man inte gräver lika mycket när det är full vinter, säger Mattias Hansén.

Vad ligger bakom framgången?

– En kombination av min företagssamhet och mina duktiga medarbetare som jag haft turen att rekrytera.

Juryns motivering lyder: Har under den senaste tioårsperioden visat upp imponerande tillväxt och samtidigt redovisat goda resultat i en synnerligen konkurrensutsatt bransch. Skapar många nya arbetstillfällen och når stora framgångar utanför kommunen.

Juryn bestod av ordförande Peter Berkfors, Företagarna Boden, Ann-Louise Engström, Företagarna Luleå/Business By Women, Tommy Melander, TM Redovisning, Therese Enbom, Visida, Mats Berg, kommunchef Bodens Kommun och Inge Andersson, kommunalråd Bodens Kommun.

Prissponsor är Företagarna och Bodens kommun.