100 mil till fots: "bra semester"

Luleåparet och personliga tränarna Erika Nilsson-Waara och Oscar Demeter Nilsson bestämde sig i år för att skippa hängmattesemester och istället satsa på att ta sig 100 mil till fots. "Vi hoppas kunna inspirera andra till att våga vara aktiva."

9 augusti 2018 07:00

Berätta! Vad är det ni gör?

– Vi är ute i svensk natur hela sommaren och springer och vandrar hela Skåneleden, det är ungefär 100 mil, säger Erika.

– Vi ska vara ute i 52 dagar och av dessa är nio inplanerade vilodagar, säger Oscar.

Hur kom ni på att ni skulle göra det?

– Vi sökte ett projekt, en utmaning. Det är första gången som jag är ute så här länge medan Erika är väldigt erfaren. Sedan kommer jag från Skåne och tycker att det är väldigt vackert. När det gäller vandring är många insnöade på fjällen, men vi tror många då går miste om skånsk natur med allt från bokskogar, åsar och utsikt över Öresund och Östersjön.

– När vi kom på att man ju kunde vandra den här leden tänkte jag "perfekt". Vi båda är intresserade av, och jobbar med, träning och hälsa och att få utöva det här intresset i naturen är en dröm, säger Erika och fortsätter:

– Jag och min tvillingsyster Linnea har varit ute i de svenska fjällen och gått och skidat 200 mil tidigare. Vi två har en hemsida, www.waarawoldwide.com, där vi skriver om våra äventyr. Där kan man läsa om vår fjällvandring, om hennes paddlingstur och nu om min och Oscars vandring och löpning.

När känns det tuffast?

– Under den här varma perioden har snittemperaturen legat på över 30 grader och det har varit tufft. Under vissa sträckor har det varit svårt att fylla på med vatten. När det blir som tuffast så påminner vi oss om att det ju var detta vi sökte, säger Erika.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle vara så här varmt. Vi är kroppsmässigt starka och väl förberedda, men i början kändes 100 mil väldigt långt. Inte förrän nu när vi kommit 87 mil börjar man kunna se mållinjen, säger Oscar.

Varför väljer man 100 mil till fots framför en hängmatta?

– Haha, det handlar om att få vara med om mäktiga naturupplevelser. Att få vara ute under en längre tid, stöta på djur, känna vädret växla och årstiden gå – det är idylliskt. Och som kan säga "det bästa med att vandra är att pausa", säger Erika.

På vilket sätt kopplar ni detta till era jobb?

– Vi båda jobbar på gym och kan vi inspirera människor till att röra på sig, säger Oscar och fortsätter:

– Det här är min premiärtur och när jag kommer lite som en underdog i den här aktiviteten visar jag att det mesta går att klara, bara man planerar väl och har ett stenhårt pannben.

– Vi sysslar dagligen med att hjälpa människor hitta glädjen i fysiska aktiviteter, och det är ju vad detta är, men med en guldkant, säger Erika.

Vilken har varit den bästa stunden hittills?

– Vi är inte klara än, men hittills har jag tre favoriter: Kulleberg, Söderåsen och Hammars backar, som ligger nära Ales stenar. En gång var det extra vackert. Vi sprang på platån längs Hammars backar med det klarblåa havet på ena sidan, då kändes det som att man svävade fram, säger Erika.

– Jag, som kommer från Skåne, är förvånad över att det är så mycket jag aldrig tidigare sett. Man missar lätt de vackra passagerna mellan turistplatserna som man annars tagit bilen till, säger Oscar.

Ni tränar på jobbet och ni tränar på semestern – när vilas det?

– Vi har ju nio vilodagar! Haha. Man sover, lever och njuter bättre av dagen om man först rört på sig. På kvällarna tar vi det lugnt, äter gott och träffar släkt och vänner, så det är en riktigt bra semester, säger Oscar.

– Den här resan stärker oss som personer. Vi märker att vi är envisa och att vi kan tackla motgångar, avslutar Erika.

Erika och Oscar

Namn: Erika

Ålder: 33

Bor: Luleå

Intressen: musik, träning, resa och friluftsliv

Gör: sjukgymnast och personlig tränare på Hermelinen

Smultronställe i Norrbotten: Jockfall, ovanför Överkalix.

Namn: Oscar

Ålder: 25

Bor: Luleå, Bjökskatan

Intressen: allt som involverar idrott och sport

Gör: personlig tränare och platsansvarig på Hermelinen 24:an

Smultronställe i Norrbotten: överallt där det finns rinnande vatten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!