Malin Winberg: "Vi är både orsaken och lösningen"

Egentligen vill jag skriva något peppigt. Något positivt att börja nya året med. “Nya möjligheter, nu vänder det, det blir ljusare”. Men det går inte. Kapitolium stormas, demokratin hotas, pandemin fortgår och vi är på gränsen till en klimatkatastrof som inte går att återhämta sig från.

Norrbotten 14 januari 2021 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket som inte riktigt står rätt till just nu. Jag tänker mycket på hur olika scenarion och händelser ens är möjliga. Hur kunde en människa som Donald Trump bli USA:s president överhuvudtaget? Från Barack Obama till det här. När det gäller attacken mot Kapitolium så har jag läst flera inlägg, artiklar och krönikor där skribenterna ärligt ställt frågan “hur skulle scenariot ha sett ut om det varit andra än vita människor som attackerade Kapitolium”. Jag får obehagliga rysningar av den frågan, som också belyser flera av vår tids stora samhällsutmaningar.

 

Avstängningen av Donald Trumps twitterkonto gav mig i alla fall en känsla av “äntligen”. Att Twitter tog sitt ansvar och stängde av kontot visar också vilken makt och möjlighet dessa företag har. Är det inte dags för fler av jättarna att fortsätta ta ansvar?

Varje inlägg på sociala medier som nämner något med pandemin eller covid-19 får en märkning och en länk som hänvisar till mer information. Skulle man inte kunna göra något liknande för att markera mot rasism, sexism och falska nyheter? Utbilda och informera samt aktivt sprida kunskap istället för att bli en grogrund för farliga felaktigheter.

 

Jag tänker också på den pågående klimatkrisen och pandemin. Det senaste decenniet är det varmaste som har uppmätts och om alla levde så som vi gör i Sverige skulle det behövas cirka fyra planeter för att få resurserna att räcka, enligt Världsnaturfonden (WWF). Hur kunde vi låta det gå så långt? Forskare har gång på gång varnat för riskerna med global uppvärmning och förutspått framtiden. Dokumentären “Attenborough och massutrotning” (SVT Play) handlar om det sjätte massutdöendet, orsakat av oss människor. Det är vi som förändrar naturen och i och med det kommer vi närmare de vilda djuren. Så nära att nya virus får fäste och sprids likt osynliga löpeldar.

Hur hamnade vi här? Vi lever på flera sätt i en historisk tid och behöver agera tillsammans, på alla fronter samtidigt, för att bryta gamla maktstrukturer, patriarkat, normer och beteenden. Samtidigt som vi har skapat alla dessa utmaningar för oss, är det också vi som är lösningen.

Låt därför 2021 bli ett år fullt av uppvaknanden, actions och engagemang. Det kan bara bli bättre.


Ämnen du kan följa