Vem är din spökskrivare?

En av de viktigaste drivkrafterna för mig som entreprenör är att jobba ihop med andra. Det är berikande, lärorikt, inspirerande, roligt och smart. Väldigt, väldigt viktigt, helt enkelt.

Krönika 26 november 2021 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessutom behöver jag andras kunskaper och expertis för att verksamheten ska gå runt. 

Det är pizzabagaren som kom från Italien med sina metoder att göra deg. Ekonomerna som ser till att intäkter och utgifter hamnar där de ska. Tjejerna som serverar, städar, bokar in och tar emot gäster, min pappa som ställer kritiska frågor och min syster som är byråproffs. Det är min ägarkollega My som förutom att jobba hårt tillför känsla och kärlek i våra projekt. Och många fler. 

Ofta får jag känslan att det finns en förväntan på oss entreprenörer att vi ska kunna utföra alla möjliga arbetsuppgifter galant och på egen hand. Särskilt om det går bra och företaget är framgångsrikt. Att vi är någon sorts magiker som ska lyckas ro iland utmaningar och hitta lösningar på alla nya situationer. Så är det såklart inte. 

Ta till exempel processen med de här krönikorna. Jäklar, vad kämpigt det skulle vara för mig att fixa det själv. 

Jag uppskattar verkligen att Norrbottens Affärer valt mig som krönikör och att det inte bara är de vanliga farbröderna som får synas. Det behövs sannerligen fler personer av olika sorter och snitt för att mångfald ska råda. Och om mina krönikor är ett syfte att visa just variation bland företagare, skulle jag ändå inte ha lyckats särskilt bra utan min spökskrivare, Ulrika Lindgren. Jag är bra på att berätta, hon kan formulera så det passar för skrift. Ännu ett exempel på framgångsrikt samarbete. 

Det är inget fel med det, eller hur? Det borde vara självklart att den som är bra på att sälja eller komma med idéer inte nödvändigtvis är bäst på att skriva. 

Medierna gör ansatser för att visa större mångfald, men jag skulle vilja se fler "mindre" entreprenörer i medierna. Frisören, kioskägaren, och vedhandlaren är också väldigt betydelsefulla. De gör också affärer varje dag. Deras vardag, verklighet och visioner är också viktiga att berätta.

Det behövs många huvuden för att skapa den bredd och kultur vi vill ha. Alltså, fram för fler spökskribenter så att alla kan få höras och synas i ett sammanhang som detta. 

Företaget är ingenting utan människorna i det, entreprenörerna. De som ska klara tuffa situationer som dyker upp. Men som behöver andra. 

Vi behöver bli ännu skickligare på att förstå det här, om Norrbotten ska växa på alla håll och kanter.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

"Industrisatsningarna måste göras och de måste göras nu"

 "Industrisatsningarna måste göras och de måste göras nu"

Göran Carlson, Carlson invest: Krönika: "Vi måste lösa kapitalfrågan"

Krönika: "Vi måste lösa kapitalfrågan"
Visa fler
Ämnen du kan följa