"Rikast är den vars nöjen kostar minst"

"Ska ni resa bort på lovet?”, ”Köpte ni skotern?” ”Ska du hitta på något speciellt med barnen under sportlovet”? Känner du igen frågorna? Inför ledigheter så pratar många om aktiviteter som kostar skjortan. Men behöver det verkligen vara så? Är dyrast alltid bäst?

Krönika 8 mars 2022 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den amerikanske författaren Henry David Thoreau sa en gång i tiden att ”Rikast är den vars nöjen kostar minst.” I en värld som är uppbyggd av materialism, konsumtion och sociala medier förstår jag att detta kan låta surrealistiskt. Men jag tycker att han har rätt. Stanna upp en sekund och ställ dig frågan vad som ger dig värde och glädje i livet. Nu menar jag värde och glädje PÅ RIKTIGT. Jag är övertygad om att de flesta kommer att svara "nära och kära, familj och vänner". En relevant fråga att ställa sig är ”Vad är rikedom”? När är man egentligen rik?"

 

Att bli rik är det många som drömmer om. Därför startade jag mitt instagramkonto Framtidsgurun våren 2020 för att hjälpa nybörjare att komma igång på börsen. Efter 10 års erfarenhet av börsklimatet tyckte jag att det var dags att dela med mig av mina kunskaper på ett pedagogiskt och roligt sätt. Jag påminner alltid mina följare om att det tar tid att bli rik. Att bli rik kräver sitt tålamod. Att bli rik kräver ett kontinuerligt månadssparande med investeringar i aktier och fonder. Förut var jag en riktig shopaholic men till slut insåg jag att konsumtionen varken gav mig lycka, glädje eller rikedom. Nu, tio år senare, har jag fått perspektiv på saker. Även om börsen har genererat fin avkastning är pengar verkligen inte allt.

 

I dagens samhälle tror jag att ”riktig” rikedom är lätt att glömma bort då rikedom tyvärr oftast mäts i pengar, status och fina titlar. Jag tycker det är fel för det behöver inte alls vara så. Jag vet att det är lätt att jämföra sig med andra personer och familjer. Jag vet också att det är lätt att jämföra andras liv och val utifrån vad som publiceras på sociala medier. Var inte den personen! Var istället personen som fokuserar på ditt liv. Var personen som är närvarande. Var personen som gläds åt de fina stunderna du har med dina nära och kära. 

Kom ihåg: En billig eller gratis aktivitet kan vara minst lika bra, om inte bättre än de dyraste aktiviteterna. Underskatta inte en promenad i solen under vårvintern med dina barn eller en god vän. Underskatta inte vikten av att laga en god middag tillsammans med någon du tycker om. Underskatta inte skratten från en nära familjemedlem när ni pratar gamla minnen eller spelar sällskapsspel. 

I stället för en fika på stan så kan man baka något gott ihop. Det är både trevligt och billigare. Istället för bio tipsar jag om att ta fram filtar, poppa popcorn och avnjuta en mysig film hemma i soffan. Istället för att hyra stuga i fjällen så satsar jag på min personliga favorit: Pulkåkning tillsammans med mina barn. Det är bara fantasin som sätter gränserna för alla val av aktiviteter som man kan göra gratis eller väldigt billigt. Jag har själv insett att i min familj har vi minst lika roligt av gratisaktiviteter. Åk skridskor på ishallen eller på skridskobanan, åk till biblioteket, ha sagostund, måla, rita, skapa, gör upp en eld och grilla pinnbröd och korv. 

 

Det kan låta klyschigt, men i slutändan är det inte VAD man gör tillsammans med nära och kära som räknas. Det som räknas är närvaron, delaktigheten och att njuta av stunden tillsammans med människor man tycker om. Är dyrast alltid bäst? Nej! Rikast är den vars nöjen kostar minst.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa