Om att vara en del av något som är större än en själv

Jag har verkat i 25 år som ledare och haft personal i nästan alla världsdelar. Min övertygelse är att den främsta drivkraften som får människor att vilja byta jobb och flytta till en plats dit man saknar anknytning, är att det nya är större än en själv och att den utveckling som sker betyder något, på riktigt, skriver Rickard Lundmark i en krönika.

Krönika 20 september 2022 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet alla vad vi står inför – en massiv industri- och samhällsomvandling driven av de stora industriföretagen och detta kommer att kräva att hela näringslivet, kommuner, regionen och staten måste tillsammans kraftsamla för att dessa ska kunna genomföras. Stora möjligheter men också utmaningar, vi behöver säkra kraftförsörjning, industrimark, Norrbotniabanan och mer kapacitet på Malmbanan. Men den kanske största utmaningen är kompetensförsörjning, och för att attrahera människor att flytta hit måste vi utveckla våra samhällen och säkra företagen att de är attraktiva arbetsgivare.

 

Därför är vår uppgift, alla vi som bor och verkar här att skapa berättelser, visioner och känslor. Våra kommuner måste berätta om mer än fjäll och kokkaffe i skogen. Vi måste berätta om våra städer, kulturen, nöjen, utflykter och måla upp visionen om det fantastiska samhälle vi lever i nu och i framtiden. 

 

Företagen som redan idag har svårt att rekrytera måste satsa ännu mer på sina berättelser. Det finns utmärkta exempel, men fler måste nå ut med sina berättelser, vilken roll de har i den gröna omställningen och vad det betyder att vara en del av detta att om 10­–15 år med stolthet kunna säga att "jag var en mycket viktig del att göra allt detta möjligt!"

 

Jag kan bara gå till mig själv. Jag har haft en del viktiga roller i mina föregående företag, varit en liten kugge i att möjliggöra digital kommunikation både på global och nationell nivå och det kommer jag alltid vara stolt över. Men inget kan jämföras med hur jag känner nu att som hemvändare efter 25 år få en unik möjlighet att vara en del i den kanske största omställningen i Norrbottens och Luleås historia. 

 

Låt oss nu, tillsammans, skapa och sprida våra egna och gemensamma berättelser!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa