Krönika: "Får du verkligen äta det där?"

"Fatta hur ofta folk kommenterar vad jag, som hälso-Åse, köper och inte köper. När förvandlas man till en sån?" Tränings- och hälsoprofilen samt företagaren Åse Borgeryd skriver om människors förhållande till mat och betydelsen av balans.

Krönika 11 juli 2022 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Opp Opp Opp! Får du verkligen äta det där?” Jag rycker till i rörelsen och tänker först, ”hörde jag rätt”? Innan jag vänder mig om hinner även tänka ”å vem fasen är du som ska stå här i affären och kommentera vad folk ska och inte ska köpa”. (Hinner även tänka ”fuck you” men plötsligt inser jag att jag inte är en trotsig 14-åring i Snabba cash). Jag ler vänligt till damen bakom mig, som mest troligt känner igen mig som en av Piteås hälsoinspiratörer och förklarar för snällt att nachos är goda till min långkokta högrevschili. Haha, så festlig jag är, tänkte hon. Min spontana tanke: far ut å spring, skaffa ett liv och sluta stå här på ICA och säg konstiga saker, konstiga flin-Fia! Men det säger jag ju så klart inte, även om jag borde. 

För fatta hur ofta folk kommenterar vad jag, som hälso-Åse, köper och inte köper. När förvandlas man till en sån, undrar jag. Tror ingen som läser detta har folk runt sig som högt undrar huruvida de borde fika morotskaka, köpa nachos eller varför någon sen 10 år väljer bort godis. Folk borde väl strunta i vilka val andra gör och lägga sitt krut på sina egna. Och vill även påminna att en ovanstående kommentar skulle kunna dra igång ett skov hos en ätstörd person. Men även om jag inte är det, så blir jag störd av detta. 

Nä, jag tänker att vi, inom hälsobranschen har en del kvar att göra kring frågan vad hälsa egentligen är. Inser att jag som jobbat med hälsa, träning och inspiration hela mitt liv har massa jobb framför mig att förändra detta 80-tals-bantnings-tänk. Det är ju iof bra för affärerna men förvånar mig år 2022, att vi inte kommit längre.

För även om jag förespråkar massa grönsaker och frukt, dricka vatten istället för läsk när man är törstig, mer rörelse åt folket, samt att sova åtta timmar långa nätter så betyder detta ju inte alls att man ska leva som en jäkla tråkmåns och käka uppstekt kallvatten och ångkokt bark med spirulina som strössel! Det är ju tydligen vad många fortfarande tror att hälsa handlar om.

Balans är just ordet jag vill skicka med er. Tänk vad tråkigt att aldrig få cykla hem en ljus sommarnatt efter en kväll med bubbel i glasen ihop med sina bästa vänner? Tänk att aldrig få uppleva ruset efter ett svettigt träningspass med ett svalkande bad efteråt? Att aldrig få känna det sköna i tröttheten på kvällen då man är riktigt trött inne i kroppen och längtar efter sömn. Tänk att på allvar tacka nej till den där morotskakan som du längtat efter, som någon bjuder på? Så in i bängen tråkigt! Och tänk att leva ett helt liv med tanken vad man borde ha gjort eller inte gjort. Gör det bara och lev ditt eget liv! Det är hälsa, för mig.

Jag älskar när jag inser att jag lärt någon att balansera i livet. Att tacka ja. Tacka nej. Göra sina egna val och bestämma själv hur man vill leva sitt liv. T ex nu i varmaste juni. Jag skrollar i mina sociala medier och två bekanta ansikten dyker upp. Två personer jag jobbat med som nu lägger ut en efter-tränings-selfie från en känd backe i Piteå, en bild på två, numer fysiskt aktiva personer, som ler med svettiga pannor kameran! Det ni! Det är glädje. Nästa bild i flödet. Hon som äntligen tog Zumbainstruktörs-licens, som nu kör egna pass i egen regi! Ytterligare glädje och bilder på balans och att bli författare till sin egen bok, där hälsa och balans ligger högt upp på listan.

Gör din bästa sommar. Gör dina bästa val och lev ditt bästa liv. Vad är det? Det är det bara du som vet. Och sist…. Till den som kommenterar vad jag handlar nästa gång, då blir jag på riktigt 14-åringen i Snabba cash! Trevlig sommar!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa