"Dags att skapa det nya normala"

Undersökningar visar att majoriteten av svenskarna föredrar att kunna jobba delvis hemifrån samtidigt som många arbetsgivare vill få tillbaka sina anställda till kontoret och återgå till det ”normala”.

Krönika 6 maj 2022 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Go Business är vi stormförtjusta i det digitala och övertygad om att mycket av det som vi upplever som positivt med det fysiska kan vi också skapa digitalt. Det digitala skapar så många möjligheter för framtiden som vi bara inte kan tacka nej till.

Go Business är en helt digital inkubator, all vår verksamhet sker online men så har det inte alltid varit. Vi hjälper företag att växa och etablera sig på marknaden genom två program som löper terminsvis och innehåller en workshopserie, coachsamtal och nätverk med andra entreprenörer från norra Sverige. Tack vare att vi nu är helt digitala kan vi stötta fler entreprenörer. Vi klarar dels av att ta in fler i våra program men det är också fler entreprenörer som kan delta eftersom det sker digitalt och de kan delta från platsen där de just då befinner sig.

Det möjliggör att entreprenörer från flera olika orter träffas och i dessa möten har vi sett flera spännande samarbeten växa fram. Förra terminen teamade till exempel en mental tränare från Luleå ihop sig med en entreprenör inom besöksnäringen i Jokkmokk. Tillsammans tog de fram ett nytt retreatkoncept med meditation, workshops och boende i unika flytande glasrum mitt i vår spektakulära fjällvärld. Häftigt, eller hur?     

                   

Här är några saker vi har lärt oss av att hela tiden utmana oss i våra digitala arbetssätt:

• Skapa energi! Mingla i ett digitalt format är toppen – det är i breakoutroomsen det händer. Många av våra deltagare föredrar digitala mingel där man blir placerad i ett rum med någon slumpmässigt. Fördelarna är att ingen behöver vara modig och ta initiativet till ett samtal och att du garanterat möter människor du inte skulle ha träffat annars. Det skapar energi i rummet, alla är delaktiga och aktiva.

• Fika digitalt – många pratar om att samtalen vid kaffeapparaten är så viktiga och då är det väl dumt att låta dessa ske av slumpen. Varför inte boka in en digital fika med jämna mellanrum (med eller) utan agenda (ett plus är att du slipper det otrevliga ljudet från kaffemaskinen).

• Bra mötesstruktur! Digitala möten blir mer produktiva men struktur och tydlig agenda är a och o. Här finns mycket tid att tjäna på att ta möten digitalt.

• Tillgänglighet! Allt behöver inte ske i realtid speciellt inte kunskapsinlärning. Vi använder oss av en lärplattform där vissa delar av vårt programutbud distribueras som entreprenörerna eller dina anställda kan ta del av när de vill.

• Utvecklas tillsammans! Vi märker att vårt digitala arbetssätt har lett till att företagen vi stöttar utvecklas i sitt digitala tänkande och ser fler affärsmöjligheter med det digitala även för sina verksamheter.

• Hållbarhet! Resfria digitala möten minskar både utsläppen och kan minska stressen på en arbetsplats när anställda slipper förflytta sig mellan möten, hemmet och arbetsplatser. Den där extra kvarten är mycket värd i en för många hektisk vardag.

 

Så nu när det är dags att skapa det ”nya normala” vill vi slå ett slag för att verkligen använda möjligheterna som det digitala skapar i så stor utsträckning som det är möjligt i just din verksamhet. Då kommer du att bli en attraktiv arbetsgivare för framtidens talanger och det kommer också att synas på sista raden.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Vinnare av Ännu Här ligare 2022: "Formationen gör livet ännu bättre att leva - just här"

Vinnare av Ännu Här ligare 2022: "Formationen gör livet ännu bättre att leva - just här"

Norra Sveriges främsta entreprenör är utsedd: "Mod, handlingskraft och äkthet"

Norra Sveriges främsta entreprenör är utsedd: "Mod, handlingskraft och äkthet"
Visa fler
Ämnen du kan följa