Tillfälliga boenden kan bli för dyra

Efter att ha tagit in flera offerter verkar hyresnivån på ett modulboende i Junosuando bli för hög.

Junosuando 26 november 2019 19:58

Pajala kommun gav tidigare i höst Pajalabostäder i uppdrag att titta på lösningar för tillfälligt boende i Junosuando. Anledningen var den stora mängden inrest arbetskraft som finns i byn och omnejd med anledning av Malmtransporter i norrs terminal.

Men efter en första omgång offerter ser prislappen ut att bli för hög, säger Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder.

– Vi har varit i kontakt med några leverantörer och har också jämfört med en tidigare prisuppgift vi hade. Det är svårt med ekonomin i ett modulboende som planeras på kort sikt, speciellt om det ska hyras ut direkt till privatpersoner.

Exempelvis skulle den billigaste lösningen, ett rum på 10 kvadratmeter i begagnade moduler med gemensamt kök och toaletter få en månadshyra på omkring 4 300 kronor, om livslängden på boendet är fem år.

– Men det bygger på att vi inte har något hyresbortfall, alltså att allt är uthyrt. Och det kan man inte riktigt räkna med, säger Magnus Pekkari.

Kommunalrådet Ulrika Hammarström (S) tycker inte heller att den planen är värd att gå vidare med, sett till de offerter som tagits in.

– De förslagen vi fick första svängen var väldigt dyra. Jag tror inte att någon kommer vara intresserad av att betala så pass mycket, säger hon.

Däremot säger hon att kommunen för samtal med en ännu icke namngiven aktör som kan vara intresserad av att bygga någon typ av bostäder i byn.

– Det skulle i så fall täcka den efterfrågan som finns, säger Ulrika Hammarström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans L Olofsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Kiruna

Planchefen: "Avtalet går före detaljplanen"

Kiruna

Taaveniku: "Selberg kan ha brutit mot kommunallagen"

Luleå

Serneke ska bygga lägenheter åt Lulebo

Luleå

Inga kooperativa lägenheter för Luleå: "Är tråkigt"

Nyheter

Gunnar Tåhlin: "Hållbarhetsfrågan är central"

Visa fler