Stor italiensk restaurang öppnar i centrala Luleå

Baan Thai på Kungsgatan i Luleå lägger ner sin restaurang i centrum. Orsaken är dålig lönsamhet. Inom kort öppnar den nya ägaren en restaurang som kombinerar sushi och italienskt tema.

Luleå 6 maj 2021 14:21

Tidigare under året låg Baan Thai ute till försäljning och från och med 1 maj har restaurangen stängt. Nu är det papper för fönstren i restaurangen som ligger i korsningen Kungsgatan och Storgatan. 

En av delägarna, Pichakrin Rojroung, bekräftar att inredningen är såld och att Baan Thai stängde centrumrestaurangen vid månadsskiftet. En ny, mindre restaurang har redan öppnats på Stengatan på Bergnäset. Orsaken till att Baan Thai lämnar centrum efter 21 år är att lönsamheten sjunkit, framför allt det senaste åren då pandemin härjat.

– Det är svåra tider, det går inte att leva på det när man förlorar varje månad. Det går inte i coronatider, säger Pichakrin Rojroung som sett antalet kunder drastiskt minska det senaste året.

– Just nu förlorar vi ungefär 200 000 varje månad så det går inte.

 

Baan Thai har serverat thailändskt, kinesiskt, pizza och kötträtter. Antalet personer som jobbat i restaurangen har som mest legat omkring 15 men den sista tiden har bara fyra, fem personer jobbat i restaurangen. Det har varit ett tufft år.

– Det känns jobbigt. Vi har ju stamkunder och alla möjliga kunder, säger Pichakrin Rojroung.

Det har varit restaurangverksamhet i lokalerna under många år, bland annat under namn som Jennys krog och Hans på hörnet men långt tillbaka har det även varit konditori. Nu väntar något helt annat. 

 

Restaurangen som öppnar kommer servera sushi på nedervåningen och italienskt på övervåningen. Namnet blir Roma/Tokyo och anspelar givetvis på de olika matkulturerna. Den italienska maten kommer få stort utrymme.

– Det blir riktig italiensk mat. Alla kockar kommer från Italien, säger Mustafa Gulam, som håller i verksamheten.

Även pizza kommer finnas på menyn. De nya ägarna driver också den indiska restaurangen Luleå Garden vid Loet och har en liknande restaurang i Umeå. 

Nu pågår en omfattande renovering. Det mesta kommer bytas ut och öppningen planeras till slutet av maj eller början av juni. 

– Det kommer se helt annorlunda ut här då, säger Mustafa Gulam.

Restaurangen har en källare också, just nu görs inget åt den ytan men eventuellt kan det bli biljardbord där i framtiden enligt Mustafa Gulam. Den nya restaurangen har plats för 250 gäster och det finns planer på en uteservering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Appelgren

Ämnen du kan följa
Krogluleå
Luleå

Påsarna som bär Luleårestaurangerna i pandemitider

Luleå

Luleås nya restaurang bjuder på norrbottniska smaker

Luleå

De tar över och satsar på bryggorna i Norra Hamn

Luleå

Han vill sälja New York-pizza till Luleåborna

Luleå

Konkursförvaltaren om restaurangens fall

Visa fler