Stor missmatch mellan lediga jobb och kompetens

Över hälften av de lediga jobben hos Arbetsförmedlingen är tjänstemannayrken och en stor del av jobben kräver högre utbildning. Samtidigt söker sju av tio inskrivna på Arbetsförmedlingen arbetarjobb. Det visar Unionens analys av lediga jobb i Sverige.

Norrbotten 30 november 2021 09:00

– De två yrkesgrupperna i topp med flest lediga jobb är mjukvaru- och systemutvecklare och företagssäljare. Samtidigt har de arbetslösa svårt att ta de här jobben. Det finns en stor missmatch på svensk arbetsmarknad, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, i ett pressmeddelande.

Unionen har analyserat Arbetsförmedlingens statistik över lediga jobb.

– Antalet vakanser skjuter just nu i höjden, särskilt i tjänstemannatunga branscher. För att lösa utmaningen måste vi höja de arbetslösas kompetens, men framförallt lyfta vidare de som redan har ett jobb. Och arbetsgivarna måste kompetensutveckla sina egna medarbetare. Det är bara så vi kan möta det skriande och växande behovet av till exempel IT-kompetens, säger Katarina Lundahl.

Storstadslänen och de två nordligaste länen avviker från resten av landet när det gäller högkvalificerade jobb. Här kräver var tredje ledigt jobb en fördjupad högskolekompetens, jämfört med var fjärde ledigt jobb för övriga landet. Analysen visar också att Stockholm är Sveriges jobbmotor. En tredjedel av alla lediga jobb finns i huvudstadslänet.

– Nu gäller det att politiken gör sitt. Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Sverige. Det behövs ett utbildningsutbud som gör det lätt att växla upp sin kompetens. Här finns stora brister. Omställningsstudiestödet måste också komma på plats så att man har råd att plugga. Bara då kommer det gå att fylla jobben som skapas, säger Katarina Lundahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Norrbotten mest jämställt – störst andel kvinnor i landet som är vd

Brist på kompetens största hindret för att anställa

Norrbotten

Fyra av fem styrelseledamöter är män

Norrbotten

Fler får jobb – men arbetslösheten ökar

Norrbotten

Pandemin är en katastrof för arbetsmarknaden

Visa fler