Jättesatsningen på Luppioberget

En ny restaurangbyggnad och en turistanläggning med 60 till 100 bäddar. Johan Väisänen och Sara Ljunggren tänker satsa stort på Luppioberget.

Övertorneå 22 oktober 2019 17:46

Kommunstyrelsen gick med på att sälja restaurangbyggnaden för två miljoner kronor, men avtalet blir klart först när kommunfullmäktige har klubbat beslutet.

Restaurangbyggnaden är bara en försmak av vad som sedan komma skall. 

– Den här blir för liten om vi ska ha 60 till 100 bäddar. Vi får bygga en ny yta för restaurangen också och göra det här till lounge och reception, säger Johan Väisänen som köpte restaurangen tillsammans med sambon Sara Ljunggren genom deras företag Explore the north.

 

Sedan tidigare har paret utvecklat och drivit anläggningar i Lannavaara, Kangos och Tärendö. Det här blir fjärde storsatsningen på relativt kort tid. Om allt går som smort kommer Luppiosatsningen innebära en investering på omkring 30 miljoner kronor på en anläggning som ska sysselsätta 10 till 15 heltidsanställda och lika många säsongsanställda.

– Vi brinner för Tornedalen så otroligt mycket. Jag vet inte om den elden går att stoppa längre, säger Johan Väisänen och blickar ut över den utsikt som kommande gäster ska ha.

– Vi ska bygga en landskapslodge och använda klippornas stabilitet utan att behöva röra marken. Först tänkte vi stugor, men då sprider vi ut det för mycket. Vi ska försöka bygga runt restaurangen där vi sitter i dag. Och allmänheten ska också få fortsätta ha friluftsliv här. Det är av stor vikt att berget fortsätter vara öppet för alla.

 

Om detaljplanen blir redo ska bygget börja sommaren 2020 och under 2021 hoppas man ha verksamhet på berget. Om det är en stor byggarbetsplats nästa sommar kommer restaurangen att vara stängd under tiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Försiktig ljusning för Brändö konferens: "Fullbokat"

Kalix

Hon återvänder som restaurangägare i Kalix

Luleå

Då återupptas chartertrafiken från Luleå

Luleå

Luleåföretagets succé – har nyanställt trots pandemin

Semester

Upplev Storforsen från första parkett

Visa fler