Brittiska familjen hittade hem i Övertorneå

"Jag har en konstig passion för snö och kyla. Jag har alltid älskat snö." Paul Roberts dröm om ett liv i norr övertygade familjen att flytta till Övertorneå.

Övertorneå kommun 3 november 2019 09:02

Paul Roberts kommer från brittiska Newquay, en liten kuststad i sydöstra England som inte minst på somrarna är ett näste för surfare och festivalbesökare. Det är inte tal om någon snö, inte ens när tomten kommer. Men Paul Roberts har ju alltid haft en dragning till norra delarna av Skandinavien och därför började han med att åka på vintersemestrar i Sverige och Norge för att mätta sin hunger för naturen, klimatet, stillheten. 

Han har plumsat i snö, åkt hundsläde och sett norrskenet. Sedan har han åkt hem igen och berättat om alla upplevelser för familjen som inte har varit lika imponerade. Men i maj i fjol följde frun Maria med. 

Några månader senare hade de köpt en fastighet i Övertorneå.

– Finns det något äventyr i livet som vi har kvar att göra? Kanske att flytta hit. För jag har ju alltid drömt om det, säger Paul Roberts.

 

Maria jobbade på ett stort hotell hemma i Storbritannien och Paul var tennistränare och jobbade mycket att hålla i träningar för personer med någon funktionsnedsättning.

I dag driver de besöksföretaget The friendly moose som riktar in sig på att ta emot personer med funktionsnedsättning.

– Vi behövde ju ha något jobb här om vi skulle flytta. Så vi tänkte att vi kanske kan kombinera våra erfarenheter.

Vem som helst kan naturligtvis övernatta i anläggningen i centrala Övertorneå. Men man har anpassat verksamheten särskilt för att kunna erbjuda de klassiska vinteraktiviteterna även för rullstolsburna.

– Vi hittade ingen som erbjöd samma sak. Visst, många har anpassade boenden, men inte en helhet som vi har där vi till exempel åker med på aktiviteterna och har specialutrustning så att alla kan delta, säger Paul Roberts.

– Ofta har vi besökare där någon i familjen har extra behov där de behöver få tid att vila. För en förälder som har barn med extra behov kan barnet kräva all ens tid och här har de fått vila ut när vi hjälper dem med aktiviteter, fortsätter Maria.

 

Makarnas tioåriga dotter stormtrivs och har redan lärt sig en hel del svenska sedan de flyttade till Tornedalen förra sommaren. Hon verkar inte vilja lämna. Brexit ska inte heller leda till några bekymmer, så nu ser familjen en framtid i Övertorneå.

– Alla är så trevliga och hjälpsamma här. Vi har nog fått lika många nära vänner här på ett hår som vi hade fått på alla år i Storbritannien, säger Paul och Maria Roberts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Försiktig ljusning för Brändö konferens: "Fullbokat"

Svanstein

Pullinki ski i konkurs efter stort Corona-tapp

Boden

Uteblivet nattåg till länet: "Det är åt skogen"

Piteå

Campingarna famlar inför sommaren: "Osäker situation"

Luleå

Då återupptas chartertrafiken från Luleå

Visa fler