Ölbryggarkonst från Tornedalen

Tornedalens ölbryggeri köpte gamla vattenverket i Övertorneå. Nu satsar två kompisarna på att ta nästa kliv med deras hobbyverksamhet.

Övertorneå kommun 4 november 2019 19:44

Lars-Arne Niemi driver mikrobryggeriet tillsammans med Tomas Vedestig. Kompisarna som har spenderat helgerna i varandras garage för att ta fram den ultimata pilsnersmaken har länge velat ta nästa steg. Nu brygger de öl i gamla vattenverket.

– Drömmen är att kunna ha det här som enda jobb: Att jobba med tillverkning och koppla det till besöksnäringen i Tornedalen, säger ölbryggaren Lars-Arne Niemi.

Att flytta in i nya fastigheten har varit ett lyft. Gamla vattenverket i sin konstruktion med naturlig kyla i delar av byggnaden passar perfekt för att brygga öl, berättar Lars-Arne. Och sedan flytten har det varit ett enda långt experiment.

– Vi har kokat 60-70 olika satser per ölsort för att få fram smakerna som vi nu är så nöjda med.

 

Bryggeriet gör pilsner, veteöl och bocköl. De fortsätter att experimentera för att få fram nästa produkt. Sedan gäller det att få betalt.

De hoppas på ett ja från riksdagen när det kommer till gårdsförsäljning. Tills vidare är det via krögare man kan sälja produkterna och man har enligt bryggarna god kontakt med krögare sedan man började nysatsningen i år. Men för att få snurr på verksamheten har man planer på att skapa upplevelser med bryggeriet, inte minst för turister i Tornedalen.

– Om vi ska kunna leva på det här någon gång måste vi ha något mer än bara tillverkningen. Det skulle krävas sådana volymer annars och det vill vi inte göra. Vi gör ölen för hand och så vill vi fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Svanstein

Pullinki ski i konkurs efter stort Corona-tapp

Luleå

Luleåföretagets succé – har nyanställt trots pandemin

Överkalix

Utökat självplock av jordgubbar från Överkalix

Töre

Kök med doft av trä från Norrbotten

Luleå

Lantbruket återuppstod – nu finns planer på gårdsbutik

Visa fler