Pajala flygplats vill växa med ny terminal

En stor investering krävs för att kunna göra flygplatsen mer lämpad för turister. Nu ska politikerna säga sitt.

Pajala kommun 6 november 2019 21:17

Vintern har åter kommit till Tornedalen, och med den vankas de återkommande tomteflygningarna från England. I år ska 13 plan landa, med vardera 190 passagerare.  

Men om verksamheten med utländska turister som flyger direkt till Pajala flygplats ska kunna växa krävs investeringar, säger flygplatschefen Thomas Scherman.

– Eftersom de här passagerarna vänder tillbaka samma dag är det maximalt 190 personer inne i utrikesterminalen, som är en ombyggd förskola. Skulle vi i stället börja ta emot charterflygningar med passagerare som stannar kvar och tar ett annat plan hem dubblas mängden folk som ska igenom terminalen till en flygning, och det blir svårt, inte minst med bagagehanteringen.

Han har därför tagit upp frågan med den politiska ledningen i Pajala kommun, och uttryckt behovet av att investera i en ny utrikesterminal.

– Jag tror inte att det är möjligt att anpassa den här byggnaden mer och få det att fungera. Som det är nu hankar vi oss fram, men ska vi kunna utvecklas krävs någonting nytt, säger Thomas Scherman.

Inom den närmaste tiden väntas besked om offentliga medel till en förstudie. Thomas Scherman uppskattar att en investering i en ny terminal och bättre bagagehantering kan handla om mellan 10 och 20 miljoner kronor.

– Sen finns det  ju en viss del medel som man kan söka till den investeringen. Men det krävs ändå en politisk vilja och en inriktning hur man vill att verksamheten ska utvecklas.

Enligt Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S) är det för tidigt att säga om det finns pengar till en investering i flygplatsen.

–  Vi är positiva till att man gör förstudien, men vi har inte tagit något beslut om hur vi ser på själva investeringen. Vi måste se vilka summor det rör sig om och vilken återbäring det blir på det.

När de siffrorna finns ska en politisk process påbörjas, säger Ulrica Hammarström.

– Vill man göra någonting måste det föras en bred politisk diskussion om det. Det går inte att ta ett sådant beslut på en höft.

Att fortsätta utveckla flygplatsen ser hon dock som en förutsättning för att näringslivet, inte minst turismen, ska kunna fortsätta utvecklas.

– Det finns potential, det är bara att se på Levi och Ylläs och utvecklingen som har varit där. Vissa av Pajalas turismföretagare tar ner sina turister i Kittilä och vi vill hellre att de landar i Pajala än i ett annat land, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans L Olofsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Pajala

Kengis ett paradis för forsfiske

Nyheter

Viss ljusning i sikte för gränshandeln

Karesuando

Sixten, 58, i Keinovuopio skulle köpa värmepump – fick ta hjälp av helikopter

Pajala

Bostadskrisen: Från gruvetablering till flyktingvåg

Nyheter

Kaunis Iron går starkt – trots corona

Visa fler