– Vi utvecklar vårt koncept och vill samarbeta med de bästa vingårdarna i Europa, säger Anders Viljeros, Vineyard Event & Konferens i ett pressmeddelande.

Den svenske vinmakaren Sigge Johnsson från Provence kommer till Luleå nästa torsdag för att bjuda på sina bästa smaker.

För Anders och Linda Viljeros är det premiär för den nya satsningen ”Smaka och prata” i och med det franska temat – som innefattar allt ifrån vinprovning till provsmakning av ätbara läckerheter från Provence och musikalisk underhållning på samma tema.

Artikelbild

| Sigge Johnsson

– Vi planerar för fler europeiska samarbeten, i första hand med Frankrike, Spanien och Italien och ser det som ett bra sätt att placera Luleå på kartan, samtidigt som vi tar världen till Luleå, säger Anders Viljeros som hyser förhoppningar om att hela den avslappnade, provencalska atmosfären ska flytta in till Vineyards lokaler för en kväll och premiär för det nya konceptet är torsdag den 27 april.

Krögarna vill bygga broar mellan södra Frankrike och Luleå genom att bjuda in vad de kallar för en av de bästa vinmakarna.

Linda och Anders Viljeros lärde känna Sigge Johnsson förra sommaren när de besökte Chateau Vignelaure, som ägs av Bengt och Mette Sundström.

– Vi var på rundresa i södra Europa för att hitta bra viner till vår verksamhet. Då deltog vi bland annat i en provning på vingården, som är prisbelönt och känd över hela världen. Där väcktes idén om det fransk-svenska samarbetet, säger Linda Viljeros.

Victoria Garney från företaget Marknadsavdelningen, som är medarrangör av eventet, har själv arbetat på Chateau Vignelaure i sju år. Det var också där hon lärde känna vinmakaren Sigge Johnsson.

Han har jobbat med vinproduktion i drygt 20 år och är den som ansvarar för allt ifrån att druvorna kommer in, till att flaskorna går ut till kund. Nu ska han guida Luleåborna genom de provencalska smakerna och berätta om livet på vingården.

– När jag jobbade på vingården och hade hand om försäljningen på export till exempelvis länder som Japan och USA anordnade jag även provningar för vinjournalister i många av världens storstäder. Nu känns det extra kul att kunna arrangera en vinprovning i Luleå, i min egen hemstad, säger Victoria Garney, vars band till Provence fortfarande är starka, trots att det var många år sedan hon flyttade hem igen.