Varje år slängs stora mängder ätbar mat. Enligt Naturvårdsverket står den svenska livsmedelshanteringen för hälften av övergödningen och ungefär en fjärdedel av den totala klimatpåverkan i landet. Det behövs en långsiktig strategi för att nå FN:s globala mål att halvera matsvinnet till 2030.

Appen Resq club, som startade i Finland 2016, har räddat 200 000 matportioner från att slängas.

– Vi vill vara med och bidra, säger Agnes Lindberg, ansvarig för Resq club i Sverige.

Artikelbild

| Matsvinn. Resq club har räddat 200 000 portioner mat från att slängas.

Appen, som syftar till att minska matsvinnet, ger användaren tillgång till erbjudanden om mat som blivit över till halva priset på olika restauranger. Kunden betalar i appen och hämtar sedan maten när det passar. Det plingar till i telefonen när mat finns till försäljning.

– Vi vill skapa en positiv känsla kring maten. Det är inte gammal mat. Den har bara blivit över, säger Agnes Lindberg.

Resq club kom till Sverige i år och har inlett samarbeten med restauranger i 20 svenska städer. Marie Strandkvist och Stefan Hagberg som äger Tasty 1 i Piteå var först med att ansluta sig i Norrbotten.

– Vi började i våras. Jag fick tipset av en student i Umeå där appen är välfungerande, säger Stefan Hagberg.

Det känns bra att bidra till ett minskat matsvinn, tycker de. Marie Strandkvist har alltid varit miljömedveten.

– Jag tycker det är en viktig fråga. Jag har sett att det blir ett stort matsvinn, säger hon.

På eftermiddagarna annonseras ett antal överblivna matportioner ut, men appen har inte slagit igenom i Piteå ännu.

– Vi är tidiga. Många har inte hört talas om den än, men de som känner till den tycker om idén, säger Stefan Hagberg.

Första appkunden på Tasty 1 dök upp under torsdagen när äggnudlar med grönsaker annonserades ut.

– Det plingade till i telefonen. Det såg gott ut så jag gjorde en beställning och hämtade maten, säger kunden.

Ägarna blev positivt överraskade.

– Det var roligt. Han kom in och berättade att han lagt en order genom appen. Det fungerade bra, säger Stefan Hagberg.

De håller tummarna för att fler ska se fördelarna med det låga priset och den minskade miljöbelastningen.

– Det skulle vara trevligt om det kommer i gång ordentligt, säger Marie Strandkvist.