Enligt Svensk handel gick försäljningen av skor och kläder under den första halvan av 2017 ner (med 2,8 procent, respektive 2,1 procent) jämfört med samma period förra året.

Men Luleå köpmannaförenings ordförande Bernt Jansson tror att nedgången är ännu större i Luleå.

– Vi hade fina siffror förra året. Och det har gått bra under en längre tid. Så jag är inte orolig. Men visst har vi sett en dipp. Det är mycket som har gått på rea och några handlare har tvingats att ge upp. De flesta av de jag har pratat med ligger ungefär fem procent minus jämfört med förra året. Men det finns de som har det ännu kämpigare. Jag vet en butik som ligger minus 15 procent, säger han.

Artikelbild

| Bernt Jansson tror att vägarbetena i centrala Luleå är en av förklaringarna till nedgången i försäljningen. "Och nästa år blir det ännu fler vägarbeten. Då ska ju Bergnäsbron göras vid. När den stängs blir det en lång omväg in till stan för de som bor på andra sidan. Många av dem kommer nog att åka till Storheden i stället", säger han.

Och han tror att det beror på flera olika saker.

– Vädret har påverkat den lokala handeln mycket. När det är så kallt som vi hade det under våren och försommaren är det ingen som går och köper sommarkläder, börjar han.

– Sedan är det ju svårt att hitta parkeringsplats inne i Luleå. Och det har varit mycket vägarbeten. Jag har full förståelse för att det måste göras. Men det har påverkat handeln jättenegativt, säger han.

Och tillägger sedan:

– Och nästa år blir det ännu fler vägarbeten. Då ska ju Bergnäsbron göras vid. När den stängs blir det en lång omväg in till stan för de som bor på andra sidan. Många av dem kommer nog att åka till Storheden i stället.

– Sedan upplever inte jag att vi har något bolag som arbetar för oss inne i stan längre. Visit Luleå ska göra det. Men de jobbar för långsiktigt. De borde vara mer här och nu och försöka att hitta på aktiviteter för att locka folk till stan.

– Och det är klart att näthandeln också påverkar. För att inte tala om alla marknader man har inne i stan, avslutar han.

Emma Aludden som arbetar för Luleå kommun med stadsutveckling tror inte att vägarbetena haft någon större inverkan på handeln.

– Det kan förstås vara så att de har påverkat handeln negativt. Men jag tror framför allt att det är arbetspendlarna som har påverkats. Det är ju på morgnarna och eftermiddagarna när folk åkt till och från sina jobb som det varit köer. Och någon brist på parkeringsplatser anser inte vi att det är. Det kollektiva åkandet har ökat jättemycket de senaste åren. Men handeln är viktig för stan. Det var därför min tjänst inrättades. Och vi håller på att titta på hur vi kan utveckla stan, säger hon.

Vi har sökt Visit Luleås vd Jenny Hellman för en kommentar.