Pär Soini

Gästbloggen

Pär Soini är vd för utvecklingsbolaget BD Pop, musiker och låtskrivare. I veckan reser han tillsammans med fyra låtskrivare från Norrbotten till Nashville. Resan är en del av projektet BD Songwriters och har till uppgift att skapa kontakter samt möjlighet att skriva tillsammans med amerikanska låtskrivare. Projektet som finansieras av Region Norrbotten, Luleå kommun, Piteå kommun, Längmanska företagarfonden och Sparbanken Nord pågår under två år.  Under veckan skriver Pär om resan och möjligheterna för musikbranschen i Norrbotten.

 

Jag har swag

Då var det dags för mig att säga hej då. Jag har inte hunnit blogga så mycket som jag hoppats på, men det är lite svårt att få tiden att räcka till ibland.

Jag har berättat lite om var jag jobbar med, men det mest fantastiska med mitt jobb är att få förmånen att jobba med ett proffsigt kontor, men självklart också med så ambitiösa och härliga tjejer (och David så klart) i laget. Alla är unika på sitt eget sätt så klart, men det de har gemensamt är deras positivitet, nära till skrattet och att de kan vara fokuserade till 100% när så behövs.

Lagets smeknamn för mig är sedan en tid Swags. Oklart vem som startade det, men jag misstänker Katie. Vad tusan menas med swags då?

Jo, när jag och Allis var på ett skolbesök i Överkalix sa en av eleverna i femman att han ville ha min autograf.

Jag: "Är du säker? Jag spelar ju inte basket"

Han: "Nä, jag vet. Men du är cool. Du har swag!" 

Och från den stunden så är nog Överkalix, efter Luleå, min favoritkommun i Norrbotten. Att de dessutom trodde att jag var 19 år är ju en bonus utan dess like *slänger håret över axeln*.

Tack för denna vecka, nu är det fullt fokus de två veckorna som är kvar av årets säsong!

 

 

BD pops veranda

Det är otroligt vad en plats och en miljö kan ge inspiration, att resa bort för att skriva och jobba ger ett fokus som är svårt att få när man är hemma där vardagens sysslor hela tiden gör sig påminda. Vi är sex personer som har tillbringat snart en vecka i Nashville, i samma hus, med samma syfte. Att skriva låtar.. och jisses vad det har skrivits låtar!

 

Idag, måndag, är tre sessions inbokade med lokala låtskrivare och redan har det gjorts färdigt över 10 låtar. Det går liksom inte att låta bli, man vill skriva hela tiden och verandan på framsidan av huset är favoritplatsen för alla att skriva på. 

 

 

Söndag kväll åkte vi till Broadway, Nashvilles bargata med en massa ställen som har livemusik. Varje dag, året runt spelar ett 50-tal band här och folk älskar det. Unga som gamla sjunger med i countryklassiker och det är otroligt hög nivå på banden som spelar. Den här stan är verkligen "The Music Capitol of The World".

Vi har också hunnit med att träffa Jason Duke, en låtskrivare som besökte oss för två år sedan och som fick sitt genombrott under tiden han var i Luleå. En av hans låtar tog fart på bilboard och ett par månader efter att han åkte hem så blev den t.o.m etta, idag har den sålt över en miljon exemplar och efter det har Jason blivit en av de mest bokade låtskrivarna i stan, ändå tog han sig tid att komma och äta middag med oss i vårt hus och vi hann faktiskt skriva lite tillsammans.

 

Imorgon är sista dagen, sen åker vi hem och ska försöka hålla känslan av den här stan levande för att fortsätta skapa.

Inspiration på kontoret

Nashville Krävs det ett infall av inspiration för att skriva en låt? Måste man vänta på att en idé kommer till en så att man inte kan göra annat än att sätta sig med pennan, gitarren, pianot?

Inte i hard working Nashville, och här titulerar sig fler människor låtskrivare än vad Hollywood har skådisar som extraknäcker som servitörer.

 

I låtskrivarnas huvudstad är det hårt arbete som gäller. Två  sessions om dagen, skriv med alla som vill och säg aldrig nej. Låtskrivning är en muskel som blir bättre och bättre av träning och den där låten som slår kanske kräver att du skriver 200 låtar innan som aldrig ens lämnar telefonens röstmemo.  Det går inte att säga om det är rätt eller fel, det är bara så låtskrivare arbetar här. Skriv, skriv, skriv..

 

Idag har vi gjort precis det och skrivit i ett hus på Music row, Dan Hodges Music, mitt i hjärtat av Nashville är en villa där låtskrivare arbetar i rum fyllda av guld- och platinaskivor. På ovanvåningen bor Dan med fru och barn. På markplan skrivs det låtar, varje vardag, varje vecka. Ett kontrakt innebär ett arbete som du går till varje dag, oavsett om du känner inspiration eller ej. Precis som vilken annan företagare eller anställd som helst.

 

Michaela Stridbeck och S.M Connor fick ihop en kanonlåt idag (kolla videon) och på kvällen gick vi till ett ställe och lyssnade på några av Dans kontrakterade låtskrivare. Fantastiskt att höra Bilboard-ettor spelas av de som skrev dem från början, utan studioproduktioner..Vi är så otroligt väl mottagna här och framförallt de låtskrivare som tidigare har besökt oss i Norrbotten vill verkligen få en chans att ge tillbaks och dela med sig av sina kontakter.

 

https://www.youtube.com/watch?v=1pjHt9rCCNs&feature=youtu.be

Framme till slut..

Så är vi då äntligen framme i Nashville efter några missöden på vägen. Tre i gruppen väckte tydligen misstänksamhet när US Customs skulle passeras, vilket ledde till en lång väntan och ett missat flyg  från Chicago. Nåväl, vi blev ombokade till nästa dag och fick istället övernatta på ett hotell nära flygplatsen.

Det är alltid samma visa när man ska in i USA, är du här i affärer eller på semester, beroende på vilket humör personen på andra sidan disken har just för  dagen blir frågorna fler eller färre. För oss som skapar musik känns det så konstigt och väldigt onödigt.. I musikbranschen sker samarbeten internationellt och marknaden är global, därför är det så viktigt med kontakter och nätverk som de vi arbetat upp på BD Pop under åren..Ingen kan försörja sig på sin musik genom att bara verka i sin hemkommun i Norrbotten, man måste nå ut till fler människor, skaffa fans, spela på fler orter och beröra människor som sedan väljer att lyssna på ens musik.

 

Just detta arbete är också en stor utmaning för BD Pop, att finnas tillgängliga i länet och i synnerhet i våra ägarkommuner samtidigt som vi ska hjälpa artister, band och låtskrivare med kontakter mot svensk och internationell musikbransch. Man kan bo i Norrbotten och jobba med musik, men man kan inte Bara jobba i Norrbotten..

 

Imorgon sätter våra skrivarsessioner igång, tillsammans med amerikanska låtskrivare ska magi skapas..

 

Vad har norrbottniska låtskrivare att göra i Nashville?

Denna vecka åker vi till Nashville, countryns Mecka, för att skriva musik tillsammans med amerikanska låtskrivare, inspireras och skapa kontakter. Men varför? Hur kan ett gäng låtskrivare från Norrbotten ens tro att det finns en möjlighet att slå sig fram där?

Svaret ligger i hur musikbranschen ser ut om man tittar globalt. Alla tävlar med alla. Det finns varken genvägar eller hinder bara för att man geografiskt befinner sig i ett visst hörn av världen. Varje gång någon väljer att lyssna på en artist eller en låt så bedöms man utifrån hur ens musik faktiskt berör den som lyssnar. Vinner man aldrig det valet så kommer man heller aldrig nå ut igenom bruset.

Vi bor i ett län som tycker det är viktigt med en mångfacetterad arbetsmarknad och som har insett att kreativa människor flyttar om de inte får möjlighet att utvecklas. Därför satsas pengar och engagemang på att få just kreativa människor att välja Norrbotten som sin bas, inte bara stanna. Välja!

Följ med under vår vecka i Nashville så ska jag dela med mig av hur en kreativ näring som musikbranschen kan jobba internationellt. Hur fantastiska talanger från länet möter andra människor i branschen och skapar musik som förhoppningsvis lever kvar för alltid. Sverige är världens tredje största musikexport och nu intar Norrbotten Nashville för att visa varför!

Tillsammans är vi starkare än var för sig

Luleå

På bilden: Nina Rismalm. Fotograf: Jennie Pettersson

 

Jag blir lite skrämd när jag ser vad som händer i världen i dag. Jag har följt nyhetsrapporteringen om USA, Brexit och nu det franska valet. Vad är det egentligen som håller på att hända? Världsläget känns mer osäkert än på mycket länge.

 

Som person har jag alltid varit väldigt nyfiken och öppen för nya kulturer och andra människor. Det är till stor del varför jag har rest väldigt mycket till annorlunda länder som bland annat Venezuela, Peru, Ecuador, Tibet, Kina, Tanzania m.fl. 

 

Under 2005 var jag utbytesstudent i Wien genom EU:s Erasmus program som är till för att ge möjlighet för studenter inom EU att studera i ett annat land. Ett fantastiskt program finansierat av Europeiska kommissionen som gav mig möjlighet att få större förståelse och ökade min öppenhet mot andra människor inom EU.

 

Att i mitt arbete få större förståelse och öka min öppenhet för människor inom EU och i resten av världen, är till stor del orsaken till att jag valt att arbeta på Norrbottens Handelskammare. För er som inte känner till Handelskammaren, så är vår främsta uppgift att främja, så att våra norrbottniska företag är konkurrenskraftiga, attraktiva och så globala som möjligt. Vi arbetar alltså för ökad frihandel och handelsutbyte för regionens företag som ska gynna alla människor i Norrbotten och resten av Sverige. Det är bra att vara medveten om att när vi handlar med andra länder så ökar den kulturella förståelsen och på det sättet minskar risken för konflikter. Vi vill inte ha konflikter med människor som vi gör affärer med, utan hittar lösningar och samarbeten med varandra, eller hur?

 

Men när jag hör nyhetsrapporteringen om USA, Brexit och Frankrike, så funderar jag på varför egentligen vill en del länder och människor sluta sig och minska på samarbetet med andra? Är det rädsla, osäkerhet eller okunskap? Varför tror visa politiska ledare i dessa länder att konkurrens från utlandet är skadligt för den inhemska ekonomin? Jag vill höra politiker prata positivt om internationell handel, öppenhet och att vi arbetar för att förbättra relationer till varandra. Inte raka motsatsen.

 

En ljuspunkt på världshimlen är i alla fall CETA-avtalet, som är handelsavtalet mellan EU och Kanada som undertecknades i slutet av förra året. Avtalet är till för att avveckla tullar och att minska handelshindren mellan länderna. Den 8 juni arrangerar vi på Handelskammaren tillsammans med Chamber Trade ett lunchseminarium som handlar just om CETA. Jag hoppas att du är för öppenhet, samarbete och vill lära dig nya saker. För tillsammans är vi starkare än var för sig.

 

Nina Rismalm, kommunikationsansvarig och projektledare på Norrbottens Handelskammare