Butiken startade i oktober 1926 och har ägts av fyra familjer sedan starten. 1991 tog Marianne Lindmarks pappa och syskon över verksamheten. Marianne och Tony Fredriksson äger butiken sedan 2010.

– Från början var det en riktig järnhandel, då var det cement och bygg, men det har blivit till det som Tony kallar kastullbutik idag. Den gamla järnhandeln är inte kvar och den har blivit mer och mer inriktad mot hem och hushåll, säger Marianne Lindmark.

Men till hösten ska paret stänga butiken.

Artikelbild

| Låser för gott. Marianne Lindmark äger butiken tillsammans med Tony Fredriksson. I september låser de dörrarna till järnaffären.

– Det är av familjeskäl, vi har flyttat till Piteå. Därför valde vi att sälja butiken i första hand, men det gick inte, säger Marianne Lindmark.

Butiken har haft flera intressenter, varav fem stycken varit riktiga spekulanter, men i slutändan nappade ingen av dem.

– Många var oroliga över stadsflytten angav de som skäl. En del har ställt frågor om hur det kommer att bli med stadsflytten men vi vet inte mer än det som står i tidningarna. Det är lite tråkigt för Kiruna, säger Tony Fredriksson.

Båda blev överraskade av att ingen ville köpa järnhandeln.

Artikelbild

| Tråkigt. Marianne Lindmark försökte sälja butiken men ingen nappade. "Det är jättetråkigt att butiken inte får leva vidare", säger hon.

– Jag trodde i min enfald att det finns intresse, det är nästan som ett självspelande piano, kundunderlaget finns ju färdigt, säger Tony Fredriksson.

Tanken är att paret ska öppna butiken på nytt i Piteå, lokal har de redan sedan ett och halvt år tillbaka.

Artikelbild

| Porslin. Under åren har butiken utvecklas från järnaffär till en inriktning mot hem och hushåll.

– Vi har tänkt öppna där nästa höst är planen, då ska vi flytta den här butiken efter årsskiftet, det är lite jobb att göra där nere, säger Tony Fredriksson.

Från början hade de tänkt ha kvar butiken i Kiruna och driva två butiker parallellt.

– Under resans gång har vi undrat om vi klarar av det, det blir mycket pendlande. Men man vet aldrig, vi kanske får öppna i nya centrum när det står klart, säger Tony Fredriksson.

Planen är att butiken i Kiruna stänger sista september.

– Det är jättetråkigt att butiken inte får leva vidare, för det trodde vi ju att den skulle. Det känns jättetråkigt för Kiruna att den inte får vara kvar, för jag tror ju att den behövs, säger Marianne Lindmark.

Hon vill passa på att tacka sina kunder.

– Det som är det roligaste med det här jobbet är alla kunder man har träffat och byggt relationer med under alla år, säger hon.