Vill satsa stort på Kirunas oslipade diamant

KIRUNA En sittlift, en utsiktsplats på toppen och försök att få fram mark till logiverksamhet i närheten av Luossabacken. Det är exempel på hur kommunen vill utveckla det populära friluftsområdet framöver.

– Vi tror att det här är jätteviktigt för Kirunaborna och för besöksnäringen. Vi brukar säga att det är en outnyttjad pärla i centrala Kiruna - det är ganska fantastiskt att ha en slalombacke i ett så centralt läge, säger Mats Dahlberg, biträdande kommunchef i Kiruna.

För ett par dagar sedan antog kommunstyrelsen en ny utvecklingsplan för Luossavaara- och Matojärviområdet. Den omfattar flera olika satsningar i ett antal delprojekt. Att genomföra alla förslag skulle kräva investeringar på omkring 90 miljoner kronor.

Ett konkret förslag, som också ligger nära i tid, handlar om en sittlift. Tjänstemän har fått i uppdrag att förbereda en upphandling och målsättningen är att köpa in den nya liften, som kan kosta runt 20 miljoner kronor, redan nästa år.

Kommunen vill också få ny fart i dialogen med LKAB om Luossatoppen.

– Vi tycker att det är viktigt att man gör någonting av det som finns där nu. Eftersom det inte blev något hotell skulle det till exempel kunna bli en fantastisk utsiktsplats. Det är en idé som finns. Men vi måste ha en dialog med LKAB för att höra hur de ser på det här, säger Mats Dahlberg, som håller fram att något detaljerat förslag om hur hotellstommen på toppen kan förändras ännu inte finns.

Han berättar vidare att kommunen ska ta kontakt med Trafikverket för att höra om det är möjligt att bygga en form av servicebyggnad - med plats för bland annat ett kafé - i anslutning till den rastplats som myndigheten planerar för vid nya E10. Vägen ska gå längs Luossavaaras fot och enligt Mats Dahlberg har Trafikverket tidigare varit öppna för att diskutera ett samarbete om rastplatsen.

– Om de bygger en rastplats har vi tänkt att vi kanske kan gå in där och stärka den, så att man får en ännu mer attraktiv plats där uppe, förklarar han.

Kommunen vill också öppna upp för privata aktörer som vill vara med och utveckla området. Man vill utreda om det går att köpa mark en bit vänster om backen och öppna upp för logiverksamhet - exempelvis i form av stugor eller ett mindre hotell.

– Vi har blivit kontaktade av aktörer tidigare som har varit intresserade av att bygga logi i Luossavaaraområdet, just för att platsen är fantastisk. Då är frågan: Kan vi få rådighet över mark där? Det måste vi utreda, säger Mats Dahlberg.

Han förklarar att staten äger marken vid backen, att LKAB arrenderar den och att kommunen i sin tur har ett arrendeavtal för skidbacken. Att nå målet här - köpa mark för logiverksamhet - ligger sannolikt ett antal år bort.

– Det brukar ta tid att köpa mark. Men vi börjar med att utreda om det ens är möjligt.

  • Senaste nytt
  • Missa inte
  • Krönikor