SLU:s undersökning har ett mindre underlag än tidigare år. Det här tar Hans Granberg fasta på och ger därför, precis som Svante Renberg, inte mycket för prognosen som släpptes under onsdagen.

– Jag har varit med om att de har skrivit att det inte blir några hjortron och så hade vi så mycket hjortron att vi knäade. Då kom undersökningen från Jämtland. Om man till exempel bara kollar inom tio mil i ett län säger inte det något för alla andra län, så man får inte vara för säker att den prognosen stämmer, säger Granberg och fortsätter sedan:

– Men nog kan det stämma också, all nattfrost är dålig för bär. Och det har ju varit flera goda år nu, så det kan komma något är som blir sämre också. Om man ska vara lite cynisk så ska det väl bli något dåligt år också.

Artikelbild

SLU:s prognos säger trots allt att det kan bli ett katastrofår. Och någonstans i Norrland kan det bli lite blåbär. Det skulle så klart påverka marknaden.

– Jag tror att blåbärspriset kommer att gå upp. Det har stått still ganska länge nu, så priset ligger egentligen lägre nu än för tre-fyra år sedan. Jag tror att de stora firmorna kommer att dra upp det nu – plockarna vill ju också ha mer betalt.

Priset har legat lågt efter senaste årens succé i blåbärsskogarna.

– Det har varit bra de sista åren kan man säga. Så även om det inte blir så mycket i år är det ingen katastrof, bären håller ju i frysen i två år.