I september 2017 kom Military Work igång på allvar i Boden. Företaget har sitt ursprung i Stockholm där det startades 2012 och sedan dess har de fått 1 450 konsulter med någon form av militär bakgrund in i civilt arbete. Fram till i dag har 7 500 personer lagt upp en profil på Military Works hemsida.

– Den vanligaste missuppfattningen folk har om oss är att man måste vara en aktiv soldat, men vi riktar oss främst mot t-soldater. Om du har gjort lumpen för 18 år sedan så är du sökbar i vårt system. Vi är inte en arbetsförmedling inom Försvarsmakten, men vi har ett ramavtal som innebär att vi ska vara stöttande för deras personalförsörjning. Det är vi genom att hjälpa personer med grön bakgrund in i ett civilt arbete, säger Magnus Brevemark, regionchef för Military Work.

Hans egen bakgrund inom Försvarsmakten sträcker sig över 21 år där han tjänstgjort i Arvidsjaur, Luleå och Boden. Närmast kommer Brevemark från en tjänst som platschef inom DHL.

Artikelbild

| Personalbrist. Vem ska utbilda de värnpliktiga?

Vilka företag söker sig till er?

– Tjusningen med oss, jämfört med våra konkurrenter, är att vi har hela spektrat inom i stort sett i alla branscher. När man tittar på de konsulter vi har fått ut i arbete så är det allt ifrån personer som står och vaktar på Friends Arena i fyra timmar, till höga chefspositioner inom en mängd olika branscher.

Varför ska man söka sig till er om man är en person med militär bakgrund?

– Vi är jättebra på att förstå vad du har för militär bakgrund och kan hjälpa dig att hitta ett nytt jobb som du tidigare kanske inte vetat att du kan söka. Jag kan förklara din specialitet ute hos våra kunder, vi är helt enkelt bra på jobbmatchning.

Artikelbild

| Jobbmatchning. Arbetsmoral är något som personer inom Försvarsmakten får lära sig tidigt.

Hur ser det ut med jämställdheten bland de arbetssökande?

– Vi jobbar hårt på den fronten, och framför allt när vi anställer egna tjänstemän. Vi försöker aktivt att leta efter kvinnor, men det är svårt eftersom att det inte finns hur många kvinnor som helst med försvarsmaktsbakgrund. Men vi välkomnar såklart alla kvinnor med militär bakgrund att söka sig till oss. Alla inom försvarsmakten vet att det är jämlikhet som gör att man får ett bra och trevligt arbetsklimat, säger Magnus Brevemark.