Att surfa fritt är en lyx som endast motorvagnståg har, tills nu. SJ genomför just nu tester för att förse runt 200 lokdragna personvagnar med wifi meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Hittills har två vagnar testats och ytterligare två stycken ska snart ut i trafiken för att se om wifi blir en framtida möjlighet i loktågen.

– Vi ser att nyttjandet av wifi har ökat och först tänkte vi att de äldre tågen kanske inte behöver det men nu har vi fått tänka om. Intresset och behovet har växt, säger jan Kyrk, affärschef på SJ.

Enligt honom kommer testvagnarna att köra på alla sträckor som vanligtvis trafikeras vilket är större delen av Sverige däribland nattågen upp till Norrbotten.

– Med nattågen så är det så att vagnarna ägs av Trafikverket men det är vi som kör trafiken. Om testerna går väl ut så kommer vi ha en dialog med Trafikverket så de också kan installera tekniken i sina vagnar, själva installationen gör vi, säger Jan Kyrk.

Testerna kommer att undersökas löpande och det kommer även att genomföras egna belastningstest. Resenärerna själva deltar genom att koppla upp sig genom instruktioner som finns i de vagnar som testas och kan sedan mejla in synpunkter. Målet är att prestandan ska kunna komma upp i en hastighet som gör att man kan sitta och arbeta.

– Vi har som mål att monteringen ska komma igång förhoppningsvis tidig höst men hur lång tid det tar vågar jag inte säga. Men vi sätter in resurser så att det går fort, säger Jan Kyrk.

Totalt installeras wifi i 200 loktåg om testerna är positiva. SJ menar dock att hastigheten inte kommer motsvara de nyare tågen eftersom det finns vissa tekniska begränsningar.

Vad kommer det att kosta?

– Jag vet inte exakt vad det kommer kosta för vi tittar på lite olika tekniker men det får kosta vad det kostar på grund av efterfrågan.

Enligt Jan Kyrk kommer det vara tydligt för resenärer att se om de befinner sig i en vagn med wifi.

– Jag vet inte exakt hur men det kommer att synas invändigt att man kan koppla upp sig, säger han.