Anders Hellman öppnade Sushibar och Salladsbar på Storgatan för tretton år sedan, 2004. Sedan dess har han bytt namn på Salladsbar till Råvara, samtidigt som han även öppnat en sushirestaurang på Storheden och en i Piteå. Nu planerar han att öppna ytterligare en restaurang - i Skellefteå om allt går enligt planerna. I så fall kommer han ta Råvara-konceptet med inslag av sushi till Västerbotten.

– Ingenting är klart, man måste gå de vägar som finns med tillstånd och regler. Vi har inte fått bygglov än, det väntar vi på och troligtvis får vi bygglov, säger Hellman.

Om bygglovet går igenom kommer den nya Råvaro-restaurangen i Skellefteå likna den som ligger i centrala Luleå. Skillnaden kommer vara att restaurangen i Skellefteå kommer inte ska ha någon kassapersonal, trots att det idag är vanligast att kunderna beställer maten i kassan på de befintliga restaurangerna.

– Det kommer bara finnas expresskassor och appar, säger Hellman och fortsätter:

– Har man tre gånger så stora råvaruinköp som snabbmatkedjorna så måste vi på något sätt effektivera allt annat, utan att tumma på råvarornas kvalité. Så då kommer vi att välja att helt ta bort kassapersonal på den nya enheten.

När Hellman startade Sushibar var han själv i Luleå med sin sushirestaurang.

– Nu tror jag att vi är totalt sex eller sju renodlade sushirestauranger. Utbudet är sex gånger så stort, men vi fortsätter ändå sälja mer än året innan. Det är betydligt större efterfrågan som bara ökar.

Hellman tror att den ökade efterfrågan beror på att folk blivit mer medvetna om vad de stoppar i sig.

– Det jag försöker erbjuda är ett alternativ utanför centrumkärnorna, utanför centrum hittar du nästan bara skit. det finns ingenting. Du kan sällan stoppa i dig något som är bra för dig, har bra råvaror och som är bra för plånboken. Oftast faller det någonstans, det jag försöker erbjuda ska vara nyttigt, hälsosamt och prisvärt för bilburet folk.