Carina Harila jobbar på XL Bygg på Notviken och är ansvarig för butikens bastuavdelning. Hon ser en markant ökning bland kunder som kommer in och efterfrågar bastuprodukter. Förutom att fler vill bygga bastu så ser hon även en tydlig trend.

– Förut byggde eller köpte människor de billigaste bastusarna, idag vill alla bygga de bastusarna som de alltid drömt om, säger Harila.

Det som säljer bättre än förr är exempelvis glasbastu och bastu med kakelväggar och kakelgolv. Denna trend ställer sig experten tveksam till:

– Det krävs väldigt mycket större aggregat för att värma upp en bastu som är byggd i dött material, som glas eller kakel, jämfört med de som är byggda i trä, menar hon.

– Traditionella bastus är bäst, konstaterar Carina Harila.

Vill man väldigt gärna ha en glasvägg tipsar Harila om att inte ska ha det i kombination med kakel.

Ett annat mode på bastufronten är att blanda trä av olika slag.

– Det är många som vill blanda mörka och ljusa träslag i dag. Exempelvis mörk bastulav och ljusare väggar. Det ger en livfull känsla i bastun, säger Harila.

Bastutillbehör är också en fluga.

– Doftessenser som man antingen häller i vattnet och kastar på, eller som man placerar direkt på, aggregatet och olika sorters kuddar har inte funnits tidigare, menar experten.

Men går man till grunden med vad som egentligen är viktigast om man går i bastubyggartankar är det ändå isoleringen som är största prioriteringen.

– Isolering i taket är A och O. Värmen stiger och har man inte lagt nog med isolering där så smiter den ut till trollen, förklarar Carina.

– Egentligen tycker jag inte att man ska ha fönster men om man ändå vill ha det är det bra att ha ett långsmalt fönster. Det ska täcka så liten yta som möjligt, menar hon.

Det som i slutändan skiljer bastus åt är hur de värms upp.

– Ingenting slår ved. El-aggregat är något man har om man inte har möjlighet att ha ved. Det är en nödlösning, tycker Carina Harila.

– Luften blir helt annan med el, rätt torr, inget man vill sitta i under flera timmar på samma sätt som man kan göra i en vedeldad bastu.

Stefan Ström som jobbar på det bastubyggande företaget Träknuten har också märkt av de nya trenderna.

– Ja, en del vill ha kakel på golvet och en del vill ha stenväggar, säger han.

– Det är ju alltid så när det gäller lyx. Den ena vill alltid slå den andra och komma med ytterligare en bättre eller lyxigare variant, menar Ström.