I mars blev det en rockad när Pasi Roponen flyttade om sina butiker i Boden. Han flyttade Lekia till en dubbelt så stor affärslokal på 43:an. Kreativ flyttades i den tomma leksaksaffären och därefter öppnade han en ny ramaffär där Kreativ hade varit. Sedan tidigare driver han också Gilla i Boden.

Efter ett halvår bygger han nu om hela Kreativbutiken på drygt 340 kvadratmeter. På onsdagen var det full rulle där och på torsdagen ska de öppna igen. Under den korta intervjutiden är det flera som knackar på och är ivriga att komma in.

– Det finns ett behov. Det finns inte en riktig konstnärsbutik här uppe i Norrbotten. Det förvånar mig när det finns så pass många konstnärer och intresserade.

Artikelbild

| Helhet. Pasi Roponen, Kreativ, köpte det helhetskoncept som Thorbjörn Wallgren, Metalimo, presenterade.

Så tillsammans med Thorbjörn Wallgren, vd på Metalimo, tog Pasi Roponen beslutet om ombyggnationen.

– Jag nappade på hans koncept att ha en helhet i butiken - helhet säljer. Det är få som har det. Det kostar ganska mycket pengar, eftersom det är dyra material. Han kom med en bra deal och då slog jag till, säger Pasi Roponen.

De började ombyggnationen i måndags och då kom det personal från Holland till Boden för att ställa i ordning allt. På frågan varför från Holland, svarar han att det är holländska produkter.

Han hade även tidigare akvarell-, olje- och akrylfärger, men har mångdubblat utbudet.

Artikelbild

| Hjälps åt. Tvillingbröderna Petri och Pasi Roponen diskuterar inredningsdetaljerna som återstår.

– Det här är ett sortiment som passar alla från en glad amatör till en Picasso.

Thorbjörn Wallgren berättar om sortimentet. Det finns startfärger för barn och den vuxna amatören.

Artikelbild

| Mycket att lära. Julia Grönberg jobbar på Kreativ. Hon intresserar sig mest för det kreativa i hobbyverksamheten, men är även intresserad av konst. "Det blir mycket att lära sig nu. Det är kul."

– När du blivit lite bättre kan du gå över till märket Amsterdam med 90 olika färger att välja på. Det är en mellankvalité. Carolina Gynning målar med den och hon omsätter miljoner kronor i sitt bolag på sitt konstnärskap.

Sedan stiger kvalitén till märket van Gogh, som även har akvarell på tub, vilket är vanligt ute på kontinenten i Europa.

Artikelbild

| Solg och regn. Under kulturnatta för två år sedan målades det här fordonet med sprayfärgen Molotow, berättar Pasi Roponen. Färgen har stått sig bra i sol och regn.

– Det kommer mer och mer i Sverige, säger Thorbjörn Wallberg.

Sedan finns färgens Rolls-Royce och det är Rembrandt.

Artikelbild

| Världen som arbetsfält. Rutger Groeneweg från Holland åker runt i världen och sätter upp konstnärsbutiker. Varför? Jo, för att produkterna är från Holland.

– Det är nummer ett i världen. Pigmenten i de dyrare färgerna är unika och kommer till exempel från en speciell bergart eller en speciell blomma. Man skiljer också på kvalitén av pigmenten och de här färgerna består av de bästa pigmenten som finns. Sedan använder man det bästa bindningsmedlet.

Han förklarar vidare att bearbetningen, hur många gånger man maler pigmenten, också är avgörande för färgernas kvalité.

Artikelbild

| Trogen kund. Maud Bexelius är en av Pasi Roponens trogna kunder.

– En akrylfärg av Rembrandt kan du blanda ut med vatten så pass mycket att du kan spruta med den.

Thorbjörn Wallgren och Pasi Roponen förklarar att en akrylfärg av sämre kvalité innehåller grovkorniga pigment, vilket syns om man målar på en finare yta.

Artikelbild

| Tre dager. Så lång tid tog det att bygga om butiken. Den öppnar igen på torsdag.

Cobra är ett annat märke som erbjuder oljefärg som går att blanda med vatten, så att man kan måla olja med akvarellkänsla.

– Det fina är att även de som är allergiska mot lösningsmedel kan fortsätta att måla i olja. De har ändrat formeln på molekylerna så att färgen står öppen som en oljefärg, men inte lika länge, säger Thorbjörn Wallgren.

Man kan tvätta penslarna med vatten och behöver inga lösningsmedel eller förtunningsmedel

Jag inser att det här är en hel vetenskap och Thorbjörn Wallgren understryker att detta är stort.

– Det måste ni förstå, säger han och Pasi Roponen tycker att det är fantastiskt att det nu finns en konstnärsbutik i Boden.

– Det här är för hela norra Norden, avslutar Pasi.