I samband med äggets dag på fredag lanseras en ny certifiering av svenska ägg. Certifieringen garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. De certifierade äggen märks med en rosa check.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att vi, hela äggbranschen, tar det på allvar och säkerställa att vi producerar världens bästa ägg, även framåt, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.

Salar Rasoul, äggproducent på Salles hönseri i Kalix, menar att certifieringen är ett bra sätt att dokumentera det fina arbete svenska äggproducenter gör.

Artikelbild

En rosa check - så ser den nya certifieringen ut.

– Certifieringen ger oss möjligheten att tydligare visa omvärlden vad ett svenskt ägg står för och vilka fantastiska mervärden som faktiskt ingår i ett svenskt, certifierat ägg. Kunden kan vara säker på att kvaliteten på ägget med den rosa checken är den bästa, säger Salar Rasoul.

Ägg som är producerade inom EU är sedan tidigare märkta med en kod som gör att varje enskilt ägg är spårbart ända ner till gårdsnivå. Nu tillkommer alltså en rosa check på de ägg som är certifierade.

Arbetet med certifieringen har pågått i drygt två år och nu i samband med äggets dag är majoriteten av alla svenska ägg certifierade.

– Det betyder att ett certifierat ägg är säkert genom hela kedjan, från ägget i butiken till packeri, producent, uppfödare, kläckeri och slutligen avel, säger Axel Lagerfelt.