När vi gräver lite i klipparkivet hittar vi både det ena och det andra. Bland annat de här två bilderna och tillhörande artiklar.

Bilden på Kronkiosken är tagen 1991. I Kurirens klipparkiv hittar vi en artikel från samma år med rubriken "Stängd väg knäckte kiosk". Ägaren till kiosken, Leif Blomquist, krävde skadestånd av Luleå kommun för att han tvingats stänga Kronkiosken. Och det efter att Kyrkogatan stängts av i samband med ombyggnation av Stadsparken. För Kronkiosken ledde avstängningen till kraftigt sjunkande omsättning. Vid årsskiftet gav kioskägare Leif Blomquist upp. Då satte han för luckorna på sin kiosk för gott.

Den andra bilden togs 1937. Det är en bild av den byggnad som Mojes Kiosk huserade i. På den tiden låg här även en bensinstation som hette Standard.

Artikelbild

Här, i hörnet Storgatan/Kungsgatan, låg Mojes Kiosk. Bilden är tagen 1937.

Bilden publicerades i Kuriren den 19:e augusti 1976 under rubriken "Elsa har Luleås äldsta kiosk". I texten skriver reportern om kiosken som startade i början av 1930-talet i hörnet Storgatan/Kungsgatan. Det var Elsa Wahlström som startade kiosken. Hon var gift med Georg Wahlström som också gick under namnet Moje – och det var därifrån kiosken fick sitt namn. I artikeln berättar Elsa: "När filmen var slut på biografen var kiosken alltid samlingsplatsen och då var det mycket att göra. Ofta blev det sent. För att inte tala om fönsterrutorna som var så höga att ingen firma ville låta sig tvätta dem, så det fick vi göra själva".

I början av 1970-talet såldes kiosken. Då hade Elsa och hennes man inte haft någon semester på fyra år.

Vilken kiosk kommer du ihåg lite extra? Tipsa oss på redaktion@norrbottensaffarer.se.