Enligt Max så får företaget frågor från hela världen om det finns möjlighet att öppna en Maxrestaurang och snabbmatsföretaget med säte i Luleå och ursprung i Gällivare har de senaste åren gett sig på en utlandsetablering. 2011 öppnades den första restaurangen i Norge, därefter följde en eteblering i Danmark. Något överraskande blev nästa utlandslansering i Dubai och Abu Dhabi.

Nu väntar Polen och det är inga små planer som Max Hamburgerrestauranger dragit upp.

När 2017 är slut ska tre restauranger finnas men sedan ska etableringen ta fart på allvar. På lång sikt ska 200 restauranger byggas upp över hela landet.

– Polen är en spännande marknad med utvecklingspotential för restaurangkedjor som Max. Vi har haft siktet inställt på Polen under en längre tid och nu är marknaden mogen för en kedja med premiumburgare. Vi har också fått tillgång till flera attraktiva lägen som är rätt för Max, säger Richard Bergfors, VD på Max.

Den 1 september öppnar den första restaurangen i shoppingcentrumet GaleriaDominikańska i centrala Wrocław. Nästkommande öppningar sker i Warzawa och Gdańsk. Max kommer att driva restaurangerna själva men det kan sedan bli tal om franschiserestauranger. Det senaste halvåret har de blivande polska restaurangcheferna befunnit sig på plats i Sverige för att utbildas.

– Det är alltid en utmaning att etablera sig på en ny marknad, säger Richard Bergfors. Det tar tid att skapa relationer till gästerna. Därför är det här en långsiktig satsning där vi kommer att ta med oss våra värderingar från Sverige där passion för smak och kvalitet är högsta prioritet.

Max genomför just nu även en stor expansion inom Sverige. De närmaste 5-7 åren planerar Max att öppna 50 nya restauranger. Under 2015 passerade Max 100 restauranger i Sverige.