– Man måste hänga med. Det går inte att komma på efterkälken i den här branschen, säger Mårten Sjöstedt, vd och ägare av Maskinkomponenter i Öjebyn.

Han startade företaget 2014 efter att verkstadsföretaget Anderséns mekaniska gått i konkurs.

– Jag arbetade vid Anderséns sedan 1994. När det gick i konkurs köpte jag inkråmet i bolaget, förklarar Mårten Sjöstedt.

Artikelbild

| Stabilt. Mårten Sjöstedt startade Maskinbearbetning 2014. "Vi har nått en stablil nivå och är lönsamma", säger han.

När han drog igång den nya verksamheten beslöt han skala ned den med fokus på skärande bearbetning av material och så kallad balansering av exempelvis valsar, fläktar och pumphjul.

– Våra tyngsta kunder finns inom papper- stål, och gruvindustrin. Vi har också uppdrag från offshoreindustrin, exemplifierar Mårten Sjöstedt.

Han säger att orderingången är god och för att klara efterfrågan har han investerat fyra miljoner kronor i en ny svarv som klarar att hantera längder upp till 13 meter, och upp till tjugo ton tunga arbetsstycken. Investeringen utgör nästan halva årsomsättningen som var nio miljoner kronor förra året.

– Det känns stabilt. Vi har nått en bra nivå där vi också har nått lönsamhet, säger Mårten Sjöstedt.

Artikelbild

| Klar. Linskivan är svarvad och klar. Mats Gabrielsson förbereder lyftet.

Han anger ett problem som kännetecknar stora delar av verkstadsindustrin. Just nu söker han efter en kompentent svarvare, men det är svårt att rekrytera.

– Det är klart att det hämmar verksamheten, säger Mårten Sjöstedt, som uppger att om företaget fortsätter att gå som tåget vill han anställa fler.

Artikelbild

| Investerat. Maskinkomponenter har investerat fyra miljoner kronor i en svarv som klarar att bearbeta 13 meter långa arbetstycken.

– Här handlar det om att ha tät kontakt med Strömbackaskolan. Det är viktigt att de styr utbildningen utifrån den efterfrågan som finns hos företagen, säger Maskinkomponenters ägare.