Multiartist.

Så beskriver Mió Evanne sig själv och han har en förmåga att dyka upp lite överallt och i olika sammanhang. Är det inte genom att spela in musik, blogga eller släppa sina krönikor i bokform så drar han, som nyligen, i gång en omskriven mailtvist med Dollar stores vd.

– Jag kommer från en konstnärlig familj och skapandet kommer i många skepnader. Om jag bara gjort det här hade jag nött ut mig, konstaterar Mió Evanne när vi slår oss ner i soffan i hans salong.

Artikelbild

Firande. i 20 år har Mió Evanne och maken Sebastian drivit salongen sax och Maskin. Inredningen har ändrat stil flera gånger, nu är det franskt tema som gäller.

Det har nu gått 20 år sedan han vandrade förbi en lokal på Lulsundsgatan med en "Till salu"-skylt. Till helgen ska det firas ordentligt.

Personer som jobbat i hans och Sebastians salong genom åren är inbjudna till jubileumsfesten.

– Det blir säkert många minnen. En minnenas kavalkad. Jag är väldigt sugen på att träffa alla människor, säger Mió Evanne.

En del har väl blivit era konkurrenter?

– Ja, men det är underbara konkurrenter.

Han drev en barbershop i Gammelstad under ett par år i början av 90-talet, år som gav honom en fingervisning om han skulle få ihop familjelivet med att vara egen företagare och när väl bitarna i livspusslet var lagda så togs beslutet om att flytta in verksamheten till centrala Luleå. Men inte mitt i smeten. Han ville sticka ut, inte bara yrkesmässigt och inredningsmässigt – utan även placeringsmässigt.

– Jag ville inte vara på Kungsgatan eller Storgatan, det fanns redan så många duktiga frisörer där.

Salongen har bytt utseende flera gånger under årens lopp. I dag är det franskt tema men från början var den inredd i 60- och 70-talsstil, sedan har det även funnits en beige period, bland andra.

– Det var mer åt sekthållet (skratt).

– Nu känns det som om vi hittat hem med det här. Vi bor ibland i Frankrike och nu har vi tagit Frankrike hit, säger Mió Evanne och berättar att delar av inredningen köpts in i Paris och Berlin.

Nyligen har även provdockorna dressats upp i lite haute couture och inom kort anländer ännu en stor tavla som ska upp på väggen.

– Vi har aldrig haft frisyraffischer på väggarna – om vi inte gjort frisyrerna själva, säger Mió Evanne och skrattar.

– Det har varit mer konst här.

Det brukar heta att den som står still går till slut bakåt. Vidareutbildning av personal har därför varit viktigt under årens lopp, inte minst för att få personalen att stanna kvar.

– Hemligheten med att bli stor, och att förbli stor, är att anpassa sig och alltid förändra sig. Att Sax och Maskin har hållit sig i toppen beror på att vi har nyfikna människor här. Vi har anställt bra folk som vill åt samma håll. Vi har haft otroligt fin personal alla år, säger Mió Evanne.

Det finns större salonger i Luleå och salonger med fler anställda. Visst har det lockat att utöka men så har det inte blivit.

– Vi har lekt med tanken, säger Sebastian Evanne.

– Vi har lekt med många tankar. Ett tag tänkte vi starta en filial i Göteborg eller Stockholm eftersom vi hade många kompisar där, det tyckte vi hade varit perfekt. Vi har även tänkt om vi skulle köpa lokalen bredvid och slå ut väggen. Men vi har nog varit ganska streetsmarta, om det kommit en lågkonjunktur så har vi inte behövt kicka personal.

– Vi har inte heller velat släppa tag om den familjära känslan som vi har, tillägger Sebastian.

Han fortsätter:

– Nästan alla andra som jobbar här gör något annat också och det är en styrka. Även om det inte har med frisöryrket att göra så betyder det mycket.

– Vi har ett konstnärligt klimat. Vi säger aldrig nej om någon vill pröva nåt nytt utan säger bara "gör det". En lycklig människa gör lyckliga medmänniskor, säger Mió Evanne.

Flera frisörer som han jobbat med har lämnat yrket. Inte minst fysiskt sliter yrket ut många.

Med en rejäl dos träning så räknar han med att hålla till pensionsåldern. Några planer på att göra något annat finns inte.

Inte nu i alla fall.

– Jag har aldrig känt att det är dags att lägga ner, det är det här jag kan. Jag har experimenterat en del med musik och skrift men det är det här jag är bäst på, säger Mió Evanne.