För första gången ingår de tio största privata fastighetsbolagen i Hem & Hyras granskning av värdarnas vinster. Allra mest pengar per lägenhet tjänar Wallenstam, med en vinst per typlägenhet på drygt 55 000 kronor per år. Vd:n Hans Wallenstam vill dock inte medverka i en intervju.

På tredje plats återfinns Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, som förvaltar våra pensionspengar. Vinsten är drygt 36 000 kronor per typlägenhet:

– Ökningen beror i huvudsak på att vi växer och därmed har fler fastigheter, vår bostadsrättsproduktion samt värdeutveckling på fastighetsmarknaden. Dessutom har vi arbetat långsiktigt med att bland annat spara energi och se över vilka saker vi kan göra effektivare, säger Rikshems vd Sophia Mattsson-Linnala.

Artikelbild

| Akelius. Roger Akelius, vd.

Rikshem har bland annat köpt upp ett stort innehav av Lulebos lägenheter i Luleå och har även hyreslägenheter i Haparanda.

Gemensamt för de fyra privata företag som ligger i topp är att de har många lokaler. Wallenstam har hela 53 procent av sin uthyrda yta i lokaler. Ju lägre andel lokaler, desto lägre vinst. En del av bolagen äger dessutom fastigheter utomlands, något som Roger Akelius, grundare av Akelius, tar fasta på i sin kommentar till resultatet:

– Våra lägenheter i London, Paris och New York har en månadshyra som är tre gånger högre än i Sverige.

Roger Akelius sålde tidigare i år Cape East i Haparanda till Tobias Lindfors Pite Havsbad Group.

Artikelbild

| Byggplaner. Clas Westlin, Senior Investment Manager vid Heimstaden Bostad AB, Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) och Stefan Attefall, rådgivare till Heimstaden Bostad AB har tecknat en avsiktsförklaring.

Även Heimstaden finns bland annat etablerade i Luleå och har planer i övriga länet. De hamnade sjua på listan.