Johan Laiti är haparandasonen som vid 19 års ålder flyttade till Luleå för att bli kock. Resan fortsatte efter några år vida till huvudstaden där han kom med i Svenska juniorkocklandslaget. Han tävlade i VM i matlagning med laget och kom tvåa och tog sig till semifinalen i den individuella tävlingen "årets kock".

– Jag har fått förmånen att få jobba på många olika väldigt fina restauranger i Stockholm och på andra ställen, berättar Laiti.

– Hela början av mitt vuxna liv har jag ägnat åt kockyrket, och jag har älskat det.

Artikelbild

| Nya caféet, café La Vache.

Johan och hans sambo, Mikaela, fick erbjudande om att flytta till Australien för att jobba på den annars London-etablerade restaurangen the Fat Duck. The Fat Duck, som är trestjärnigt och som en gång i tiden blivit utsedd till världens bästa restaurang, skulle renovera om och då öppna en så kallad "pop up-restaurang" i Melbourne.

– Vi var på väg att utmana oss själva och ta ett steg längre i vår karriär, säger Johan.

– Biljetterna var bokade, visumet fixat och allt var klart.

Då kände mästerkockarna att det inte riktigt skulle vara värt det att jobba från 08 på morgonen till 22 på kvällen fem dagar i veckan.

Artikelbild

| Johan Laiti servar kunderna på café La Vache.

– Vi hade kommit så pass långt i våra karriärer att vi kände att vi ville välja livet före yrkeslivet, säger Johan Laiti.

Idag är Johan 26 år gammal och har sedan en månad tillbaka drivit Café La Vache mitt i centrala Luleå, i lokalen där Brödbutiken tidigare hållit till.

– Att öppna ett café kändes superhärligt, bara det att vi får jobba dagtid, säger han.

Han och hans sambo kände att det fanns en typ av café som saknades.

– En sådant som vi själva hade valt att gå till. Något som jobbar småskaligt, enkelt och som framför allt har jättegott kaffe.

Café La Vache säljer okomplicerade bakverk, som sockerkaka, chokladbollar och småkakor, främst bakade på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Luncherna som man kan köpa är sallader och enklare grillade mackor.

– Nästa vecka kommer vi igång med den lite höstigare menyn, då ska vi börja sälja en sorts nudelsoppa, avslöjar Laiti.

– Jag och min sambo är vana vid att jobba på en restaurang där gästerna bokat i förväg och där menyn har varit fast, så det här är lite annorlunda. En jätterolig satsning som vi hoppas kommer gå vägen, avslutar Johan Laiti.